Ophængte hindbær

Bind dine hindbær op på et stativ
Fru Hansens hindbærbuske er begyndt at hænge lidt med de lange skud, ikke fordi sneen har tvunget deres evnetil at holde sig oprejst eller sådan noget, næ nej, men stativerne jeg lavede for mange år siden har set bedre dage, så det skullke der gøres noget ved!

Bunken med resttræ har efterhånden nået en vis størrelse, så det var oplagt at sætte nogle stykker træ sammen igen.

Vi har sat vores hindbærbuske i en stribe på 50 cm bredde gange ca. 3 m. og har indtil nu haft fire stativer til at støtte de lange skud og busken med alle de dejlige hindbær på. Det laver jeg lidt om nu, jeg nøjes med tre stativer til det samme arbejde, forskellen er bare nu at stativerne er lavet i kræftigere træ, og med tværliggere som ikke kan vrides.

Jeg har til opgaven valgt skillerumslægter på 45 x 45 mm., de kunne godt have et andet mål men det var hvad bunken med restetræ gemte på 🙂

Skitse til hindbærstativ

Over jorden er stativerne 110 cm. og 60 cm. under jorden., tværliggerne er 50 cm. lange, eller korte om man vil, de skulle helst ikke række ud over bedets kanter.
Har du mod på det, er det en god idé at lave stativerne længere, gerne 90 cm. under jorden.
Så holder de til mere sne og vind.

Enderne på tværliggerne og toppen af stolpen er skåret pænt af med en skrå flade på alle fire sider, ud over der ser fint ud, så kommer træet også til at holde lidt længere da det vand der måtte lande på stativet lettere glider af og derfor giver træet en længere holdbarhed.

Lad arbejdet begynde
Skitsen blev hurtig griflet ned på et stykke papir, værktøjet fundet frem, saven stillet op og træet gravet frem i bunken, så er jeg klar.

Tre stykker træ på 170 cm. og seks stykker på 50 cm. skæres til i længde.

De tre lange stolper affases i toppen og det klares nemmest med en kapsav, opmærk med en streg ca. 1 cm. ned fra toppen på træet og vinkel så stregen rundt på alle fire sider.

Indstil savklingen til at skære i ca. 15 grader og lav så snittet fra stregen og ud mod endetræet. Gør det på alle fire sider og vupti, så har du den flotteste afslutning på endetræet.

Jeg har for stabilitetens skyld samlet tværliggerne med stolpen i et snit hvor halvdelen af hvert stykke bliver skåret ud, så kan de ikke vrides fra hinanden.

Min kapsav har dybdestop og kan derfor indstilles til at lave et nemt snit i stykket på træet der skal skæres væk, almindeligvis ville jeg skære et par snit med håndsaven og så stikke stykkerne ud med mit tømmerjern/stemmejern.

Eneste ulempe ved at benytte kapsaven til mine snit er at jeg skal have et ekstra stykke træ liggende inderst mod savens anslag, ellers bliver det inderste snit rundt som klingen, på den inderste cm.

Når alle dele er skåret vil det være en god idé at give samlingerne en form for træbeskyttelse, der vil helt sikkert komme lidt vand derind og da solen ikke lige sådan kan komme ind og tørre vandet hurtigt væk, så er det et meget udsat sted -så giv samlingerne en gang olie af den ene eller anden slags.

Nu skal alt samles, klik tværliggere på stoplerne, sæt et par skruer i, giv hindbærstativerne en gang træbeskyttelse, specielt den del der er nede i jorden.
Der bores et hul 3 cm. inde fra tværliggernes endestykker med et 5 mm. bor, til at trække wire gennem.

En god træbeskyttelse giver dig fred og tid til flere sjove projekter 😉

Når stativerne er i jorden trækker jeg 4 mm. plastbetrukket wire gennem de tre stativer, både i den øverste og nederste tværligger, så er hindbærene støttet godt når de er tunge af frugter.

Hent arbejdstegning til Hindbærstativerne her

Tid: 2 timer

Sværhedsgrad: 2

God fornøjelse med hindbærstativerne hjemme i haven.

Total
3
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Ny baseplade til din overfræser

Ny base til Overfræseren

Next Article
Havepavillion brugt til Sprøjtekabine, billedet er fra Jysk.dk

Klargør havemøbler, lav din egen sprøjtekabine

Related Posts