Fru Hansen ønskede der skulle ske noget i vores lille cirkelgræsplæne, græsset voksede lægere ud mod bedet, og plæneklipperen var ikke velkommen i hendes blomster, kender det godt ikke 😉
Gode råd var dyre, og det er små fliser i ca. 10 x 10 cm også, så der var ikke langt fra tanke til handling, dem måtte man da kunne lave selv!
Som sagt så gjort, en støbeform blev fabrikeret, 50 små fliser ad gangen, og en times arbejde pr. gang.
2 dage senere kunne en ny omgang støbes og 50 sten fases af i kanterne, flotte så de ud, og lidt stolt havde man vel også lov til at være.
Jeg fik regnet mig frem til at der skulle bruges 400 fliser til min cirkel i haven, det blev støbt og lagt, dejligt når jeg nu slår græsset, ingen blomster i farezonen, og græsset på behørig afstand fra blomsterne.
Fremgangsmåde:
Jeg lavede en støbeform i den størrelse jeg ønskede fliserne i, 9 x 9 cm, og 7 cm i højden.
Støbeformen blev fremstillet så den kunne adskilles og samles igen, det er nemmere at få stenene ud når støbeformen er skilt ad.
Bunden i støbeformen er lavet af støbeplade, den brune krydsfiner, alternativt kan man bruge almindelig krydsfiner med krafig plastik henover, man skal bare være klar over at alle folder i plastiken vil kunne ses på den færdige sten.
Siderne er almindelig høvlet træ, jeg har høvlet et par taglægter, men ellers kan man bare købe høvlet træ i din trælast. Som adskillere mellem de støbte fliser har jeg skæret nogle krydsfiberstykker, næste gang jeg laver en støbeform, så vil jeg overveje at bruge tyndt støbekrydsfiner til dette også. Bund og sider er smurt med madolie, så slipper fliserne lettere.
Glat overflade på fliserne
For at komme ud over problemet med lufthuller på overfladen af flisen, så skal fliseblandingen rystes godt sammen, det kan klares med at hamre forsigtigt på støbeformen, men det kan også klares med en almindelig rystepudser. Sæt rystepudseren på støbeformen, uden sandpapir, og sørg for at få rystet det hele godt på plads.
Min svigerfar som kan klare alt det jeg ikke selv kan, svejsede en sål med et langt rustfrit rør på, som jeg så kan stikke ned i hver eneste flise og på den måde få luften ud af hver flise, det giver en flot overflad uden lufthuller.
Efter fliserne er kommet ud af formen affasede/afrundede jeg hjørnerne så de så lidt mere rustikke ud, affasningen blev lavet ved at gnide/slibe flisen på oversiden med en mursten. En anden flise kan også benyttes i stedet for en mursten.
Blandingsforhold til fliserne:
6 dele grus
1 del cement
Hygæa cementfarve, mine sten skulle være granitgrå, men det fås i flere varianter
Vand
Tid: 3 timer pr. 50 sten
Sværhedsgrad: 4 – Pga. støbeformen