Hjemmelavet havelåge – Part 2

Vi bygger havelåge - Part 2

Så skal vi til det igen, hvis du har fulgt part 1, så har du målt op til din havelåge og fået lavet nogle stave til havelågen, så de passer til dit havelåge-hul.

I denne artikel skal vi have lavet alt det, der gør vi kan samle vores havelåge så den kan holde i en hulens masse år, en rubust havelåge 🙂

Op på arbejdbukkene, og frem med værktøjet
Alle vores stave til havelågen, skal skrues sammen med en vandret stav, der går fra side til side, det er den vores hængsler skrues fast i, skal vi ikke kalde den for en hængselstav fra nu af!

Jeg har valgt at skære og fræse en notrille, en fordybning i træet, som den vandrette hængselstav kan ligge i, notrillen er 10 mm. dyb, der skal laves to notriller, en i bunden og en i toppen af  de lodrette stave.

arbejdstegningens  side 5, kan du se jeg har lavet mine notriller 18 cm. oppe fra bunden, til bunden af hængselstaven, og så igen 65 cm. oppe fra overkant af hængselstaven til bund af øverste hængselstav.

Skær endetræet af i bunden af havelågen, i 15 grader
Skær endetræet af i bunden af havelågen, i 15 grader – Klik for at se stort billede

Notrillerne er som sagt skåret og fræset i en dybde af 10 mm., men før vi fræser dem, så skal du lige skære alle stave til i bunden, i en vinkel på 15 grader, det gør at vandet lettere glider af, når det når bunden af stavene, og derved holder havelågen endnu længere, end ved en lige afskåret kant.

[alert style=”1″]Skal man være helt ekstrem, skal stavene vendes på den rigtige måde, så knasternes retning i træet går fra top mod bund, forstået på den måde at en knast jo altid er synlig på den ene side, og muligvis gemt i træet på den anden side, nu skal du se, om du kan se hvilken retning knasten har i træet, og hvis du forestiller dig at kansten fungerer som en kop, så skal vandet kunne rende ud af koppen, så træet ikke samler på vandet…..

Sort snak, skidt pyt, se om du kan gennemskue denne fagsnak, eller bare drop det :-)[/alert]

Er det nu….
Ja det er nu vil skal lave notrillerne!

Op med alle stavene på et par bukke, eller halvdelen, kan de ikke lægge på bukkene, så smid et par brædder ud over bukkene, de kan ligge på.

Skru en liste fast, som du kan skubbe alle bundstykkerne på stavene op mod, sørg for at alle stavene lægger i vinkel med bundlisten.

Spænd stavene godt fast, så de ikke skrider når vi begynder at lave notrillerne, de skal spændes sammen både fra siderne og på tværs.

Spænd alle stave fast, både på langs og på tværs
Spænd alle stave fast, både på langs og på tværs – klik for at se stort billede

Mål nu de 18 cm. op fra bund, sæt et mærke på første og sidste stav, har du en skinne sav, som en Festool dyksav, eller anden model, så lægger du skinnen og skærer et snit på 10 mm. dybde, fra første til sidste bræt.
Har du ikke en skinnesav, så kan du fræse en rille med et notfræsejern, fra første til sidste bræt, lad overfræseren glide langs et bræt (anslag).

Hvis du laver meget træarbejde derhjemme, så har Harald Nyborg, og andre, et rigtig godt starter tilbud på sådan en vidunder maskine, se priser og model her og søg efter billigere tilbud andet steds,
http://www.harald-nyborg.dk/p22683/scheppach-dyksav-cs55-m-skinne, min dyksav er ‘kongen’, jeg har anskaffet mig en proff maskine, Festool dyksav, dejligt stykke værktøj, sidder her med tårer i øjene 😉

Skær, fræs og tilpas, kan hængselstaven være i rillen ?
Skær, fræs og tilpas, kan hængselstaven være i rillen – klik for at se stort billede

Når første rille er lavet lægger du din hængselstav op til kanten, streger op til hvor du skal lave yderste kant på næste snit, gentag så processen fra før, skær eller fræs en rille, herefter fræser du alt ud mellem de to punkter/riller, og tester om du kan få din hængselstav ned i rillen, og evt. tilpasser notrillen så den kan være der i.

Og så en gang til…..
Samme process gentager sig til den øverste hængselstav, min blev placeret ca, 90 cm. oppe, til underkant, men den skal selvfølgelig passe til dine mål på havelågen.

Nu det nu….
Du skal slibe lidt, og fase hjørnerne af, affasning af hjørner betyder du sliber det skarpe hjørne væk, så kan din maling bedre holde fast i noget.
Giv dem så en gang trægrunder, med svampedræb og så videre, på alle ender og kanter, når det er tørt, så skal der mellemslibes, frem med slibepapiret, først korn 80 og så engang med korn 120, så er træet så blødt som en barnenumse 😉

Nu giver du alle stave en gang grundmaling, og når det er tørt mellemsliber du igen med korn 120, forsigtigt, og så giver du alle stave, både de vandrette og lodrette dele, to – tre gang færdig træbeskyttelse.

OBS!
De steder vi har fræset notriller, skal der ikke males, men giv notrillerne masser af grundingsolie, det kan være et udsat sted hvor der kan ligge lidt vand engang i mellem.
Et lille tip, er at bruge en lille korthåret malerrulle til at rulle træbeskyttelsen på, det går 50 gange hurtigere end med pensel.

Er det så nu….
Ja, i næste, og sidste del, samler vi hele pivtøjet, propper skruehuller, og maler det hele igen.

Kan du ikke vente, så hent arbejdstegning til havelågen, hent den her – Gratis arbejdstegning til havelågen – hent den her

Billeder fra hele forløbet, ikke kun fra dagens høvlen og skæren 

Total
0
Shares
1 comment
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Byg et flot jordbær tårn i træ

Byg et Jordbærtårn

Next Article

Hjemmelavet havebassin - af den fornemme slags

Related Posts