Jeg har tidligere bygget en saftpresser ud fra en byggevejledning fundet på nettet som ikke helt levede op til mine forventninger.
Jeg efterlyste alternativer der virkede men fik ikke meget respons fra jer 😉
Så måtte jeg til det igen, en god portion søgning på nettet, kigge på masser af billeder og læse lidt om gammeldags saftpresse, æblepulp osv…. og så lige pludselig var den der, idéen til saftpresser Ver. 2
Konstruktionen er ikke særlig avanceret og tog vel en fire timer at bygge når jeg først havde tænkt byggeriet igennem og fundet de rette materialer frem.
Se -og hent arbejdstegningen her
Udover træ og bræddebolte skulle jeg have fat i en bradepande af den størrelse vi har i komfuret, Fru Hansen sendte mig blikket da jeg nærmede mig komfuret efter en bræddepande, det gjorde udfaldet, en tur på genbrugspladsen efter en bradepande opretholdte freden i huset 😉
Så manglede jeg bare en donkraft af Hydraulisk flaskemodel, den havde svigerfars legekammerat liggende, og et par stykker bomuldslærred eller ostelærred, det blev til genbrug vores gamle stofbleer fra tøsernes tid som babyer.
Så er jeg klar.
Martin kommer forbi for at give en hånd med byggeriet
Jeg har fået streget alle stumper op og saven er slæbt frem, Martin får en kort instruks og så fire timer senere er vi klar til første tryk.
Vi starter med at bygge de to lodrette sider som bærer alle de andre stumper som overliggeren, trykkrydset mm.
Martin skærer klodserne til det store kryds som skal bære donkraften samt lægge presset på alt æblesnasket.
Jeg gør klar til at samle stumperne og skærer trykpladerne og fræser kanterne til fine runde kurver.
Billedeserie med alle stumper skåret
Stumperne….
Foden til hver side er lavet af 45 x 95 mm granreglar, som alt det andet på denne saftpresser. Længden er 55 cm, i enderne er der halvt oppe på stykkerne skåret af i 45 grader.
Syv centimeter inde fra snittet med de 45 grader er der lavet et hak 2 cm. ned i tømmeret oppe fra.
Se detaljer i arbejdstegningen
Lodret ben er 90 cm. højt, øverst er der lavet en pæn afslutning.
Mærk op på alle fire sider 1 cm. nede, indstil din kapsav eller håndledet til 22,5 grader og skær det hele vejen rundt ved mærket.
10 cm. nede midt på tømmeret -på den brede side, borer jeg en gennemgående hul i 12 mm., jeg har boret tre huller nedaf, alle med 10 cm. mellemrum, så kan overliggeren rykkes op eller ned alt efter hvor meget æble du presser.
Nederst laver jeg et hak ind, 4 x 9 cm. skærer jeg væk så den står fint på foden.
Jeg borer huller til 2 gennemgående bræddebolte med det samme.
Hvis du alligevel skal ud og købe bræddeboltene, så på finger eller fløjmøtrikker med i stedet for møtrikker, så kan maskineriet skilles ad til efteråret og stilles væk dybt inde i skurets mørkeste hjørne.
Se detaljer i arbejdstegningen.
Overliggeren er lavet i to stykker reglar, længden er 74 cm.
Endestykkerne er skåret af i 22,5 grader, 1 cm. nede fra enden.
Hullerne borer jeg når jeg har lavet begge overliggere, placér dem ca. 5 cm. nede fra det lodrette bens top, juster dem så der stikker lige meget ud til begge sider. Sæt dem fast med en skruestik og bor nu hullet gennem begge overliggere og det lodrette ben. Hullet er 12 mm.
Se detaljer i arbejdstegningen.
Krydset under donkraften laves af fire stykker reglar, lav to mere i samme type som overliggerne. Lav også to stykker på 40 cm.
Enderne skæres i flotte smig, alle fire stykker.
Alle fire stykker træ skal kunne samles så det ligner en enhed, så der skal skæres fire hakker i dem, se detaljetegningen for mere info.
Ramme og plader skæres alle så de passer til den bradepande du har kunnet få fat på.
Min bradepande gav mig mulighed for at kunne have en ramme på 33 x 33 cm i udvendige mål. Pladerne der trykkes på er så alle lavet så der en overstørrelse på 2 cm. hele vejen rundt.
Antal presseplader du skal lave afhænger helt af den mængde æbler du har til rådighed.
Vi lavede fire stykker i første omgang, og ved den presning som gav mest saft fik vi 2,4 Liter æblejuice 🙂
Hakning af æbler
For at få så meget saft som mulig ud af æblerne skal æblerne mostes godt og grundigt.
Vi forsøgte os med Mortérmetoden, æblerne kom i en spand og en stolpe blev brugt til at masse dem alle til en gang most. Den holdt så ikke lige!
En god Blender blev indkøbt, men spar du bare pengene her, for den kan ikke masse æblerne. En foodprocessor kan vist gøre det, men der skal køres mange æbler gennem den før der kan trykkes saft.
Løsningen blev en Stavblender XL!
Mig og Martin sad og kløede os lidt i nakken før vi fik idéen. Jeg havde indkøbt et Malerpiskeris til 25,- som jeg regnede med vi kunne bruge til noget. Og så var det lige Martin fik et af sine lyse øjeblikke, et tæpperør i Ø 110 blev skåret af i 30 cm. længde og fik en træprop i den ene ende -med hul i midten så piskeriset kunne komme gennem og sættes fast i en skruemaskine.
En spand blev fyldt med æbler som jeg havde skåret ud til æblebåde, og Stavblenderen XL blev sat ned i spanden, vi trykkede stavblenderen ned over en masse æblebåde og startede så skruemaskinen -så kom der most 😉
Billeder fra Stavblender XL
Rammen fyldes
Efterhånden som der blev produceret æblemost fylde Martin det over i rammen som stod nede i bradepanden.
Fremgangsmåden er følgende;
Lave most, sætte rammen i bradepanden, lægge et stykke lærred over rammen og presse det ned i rammen, fylde lærredet med æblemosten og lukke det overskydende lærred sammen om toppen så alt most ligger i en lukket pose.
Så fjernes rammen forsigtigt og du ligger en af pressepladerne henover og gentager processen fra før, rammen oven på pressepladen, lærred i rammen og most i, pakke mosten ind i lærredet og fjerne rammen samt ligge en ny presseplade over og så videre til du ikke har mere most at gøre godt med.
Når du har fyldt alle pressepladerne med most i lærredsposerne, så sluttes æblemosttårnet af med en presseplade for oven, over den placeres vores pressekryds og donkraften sættes midt på pressekrydset. Overliggeren placeres i et af hullerne for oven sp donkraften lige kan gå ind under.
Billedeserie fra fyldning af most i rammerne
Så skal der laves æblejuice
Så kan du godt få gang i håndtaget på donkraften og begynde at trykke æblemosten flad.
I det ene hjørne af vores bradepande borede martin et hul som saften kan komme ud af, saften løber ned i en spand som for en sikkerheds skyld har et lærred henover, som så lige fanger det æblesnask der måtte have sluppet gennem lærredsposen mellem pressepladerne.
Saften hælder vi på rene 1½ Liters plastflasker og ligger dem i fryseren med det samme, husk ikke at fylde for meget saft i, når saften fryser til is, så udvider mængden i flasken sig og kan sprænge flasken hvis der er for meget i den.
Nogle foretrækker at varmebehandle saften ved 80 grader i en halv times tid, det er for omstændigt syntes jeg, og frosen daft har den samme smag efter optøning som før den kom i fryseren.
Billeder fra fyldning af flaskerne med æblejuice
Byggevejledning til Stavblender XL kommer snarest 🙂
Har du spørgsmål undervejs, så skriv gerne en mail til mig.
God fornøjelse.
Hej Lars,
Super lækker presser du har fået sat sammen. Jeg er nysgerrig på hvilket materiale pressepladerne er i?
Mvh.
Claus
Takk for supre instruktioner! Går straks igang med å lave min egen. Hvorhen har du fått købt ditt lærrede?
Hej Kristian
Jeg har købt stofbleer til babyer, hos Jysk
God fornøjelse med presseriet af æblerne 🙂
Venlig hilsen Lars
Hej Lars
Tak for en super fed ide 🙂
Mvh Jens
Hej Jens, velbekommen 🙂
Hilsen Lars
Har du tegninger af din xl stavblender
Hej Andreas, desværre ikke, men den er lavet af et plastrør (Dem der ligger inde i en rulle tæppe), en rund træprop med hul i midten til malingpiskeriset
Hilsen Lars
Hej.
Det ser helt kanon ud, men jeg har et spørgsmål:
Måske e det bare mig der ikke har læst grundigt nok men; hvor finder jeg en sådan dunkraft ?
– alle dem jeg finder er sådan nogle store modeller til biler.
/Philip F
Hej Philip, rart med lidt feedback, jeg kan ikke huske om jeg fik skrevet det i artiklen, men donkraften vi bruger, er af Flaskedonkraft typen, og et søg på Google efter flaskedonkraft, giver en del hits, og måske også en butik i nærheden af dig 🙂
Hvis du har flere spørgsmål, må du endelig skrive igen, evt. på post@goerdetgodt.dk
Hilsen Lars
Det var da en super fed saftpresser du har fået bygget dig. Nu spørger jeg måske dumt men er det ikke rent faktisk en frugtpresser og ikke en saftpresser du har bygget?
Nu er jeg ikke selv den store byggemand bob, så jeg måtte ud og købe en, jeg fandt 1 enkelt inde på … som jeg overvejer at købe, fandt den igennem … som har en del anmeldelser af diverse køkkenmaskiner som f.eks den frugtpresser jeg har kigget på. 🙂
Hej Niclas, det er ikke alt frugt der egner sig til at blive presset, derfor kaldte vi den en saftpresse, og så også lidt med søgemaskinerne i Google at gøre 🙂
Det kommer nok til at tage lidt tid at trykke / centrifugere 100 Liter saft til fryseren i en elektrisk lille en 😉
God fornøjelse med købet, vælg nu en der er nem at rengøre.
Hilsen Lars
hvor meget kan man presse. altså hvad holder trærammen til? ødelægger man saften af at presse for hårdt?
Hej Niels, alt efter hvilken type træ du bygger af, kan du trykke med stor eller lille pres. Vi bruger almindelige reglar i 45 x 95 mm, og trykker med 10 tons, tror dog ikke der trykkes med fuld tryk, vi stopper når maskinen knirker nok 😉
Du kan ikke trykke for meget, når der ikke er mere saft i æblerne, så kan det ikke betale sig at trykke mere, det er spild af tid. Den resterende æblepulp er helt flad og tør, så tør at en af vennernes grise ikke engang vil have affaldet!
Hilsen Lars
Hei!
En fantastisk flott side for oss som liker å gjøre ting selv med masse gode tips og triks.
Har akkurat bygget en eple presse og den fungerte helt supert.
Så takk for inspirasjon og gode ideer…
Hej Trygve, det var dejligt, at i kan bruge mine idéer og tegninger til noget.
Hvis i har nogle gode byggerier i vil dele med os andre, så send et foto til os på vores facebook side, tak
Hilsen Lars
Din æblepresser har nået dansk fjernsyn 🙂
Thomas Uhrskov byggede en i dag på Tv2 Fri. Pressen vises formentlig i brug i morgen
Hilsen fra
Flemming
Det lyder spændende Flemming, måske de så linker til min hjemmeside 🙂
Vi kan desværre ikke se TV2 Fri, går ud fra det er der den kommer, så vi må gætte os til resultatet 🙂
Tak for info 😉
Flot maskine! Jeg brugte den som inspiration til min mindre udgave: http://www.xn--kligel-byae.dk/2012/10/blepresser.html. Din blender er superfed og bliver nok det næste vi skal have.
Hej Morten, det er godt i kunne bruge vores æblepresser til inspiration.
Vi har udvidet vores Blender XL til en Æblefræser, se tegning mm. på http://goerdetgodt.dk/smaa_byggeprojekter/aeblefraeser-aeblepulp-pa-den-lette-made
Det kan være du kan bruge den som inspiration til en æblefræser light 🙂
Pøj pøj med presningen derhjemme
Så er der kommet en æblefræser på Gør Det Godt hjemmesiden
http://goerdetgodt.dk/smaa_byggeprojekter/aeblefraeser-aeblepulp-pa-den-lette-made
Hej, nogle kanonidéer. Undskyld en detaljeting, men det staves ‘bradepande’. Viser du ikke også, hvordan man pasteuriserer mosten?
Hej, tak for dit input, har nu fået rettet stavefejlene de steder hvor jeg fik brugt ‘æd’, altid rart med et vågent øje.
Jeg tror ikke jeg kaster mig ud i en gang pasteurisering / Cider produktion, vi drikker saften stort set med det samme, og resten kommer i vores fryser.
Jeg har tidligere søgt på Google efter hvordan man pasteuriserer saften, og her er der masser der gør det rigitg godt.
Hilsen Lars
Hei Lars,
min mann har bygget en æblepresser av din design til mig i fødselsdagsgave. Verdens beste gave. Idag har vi prøve-presset den første literen med købte æbler. Vi ser frem til å flytte i nytt hus med 9 æbletreer til foråret. Vi følger spent med på din viderutvikling av mostfræseren.
Vennlig hilsen Elisabeth i Norge
Hej Elisabeth, det er jeg glad for at høre.
Vi har plukket samtlige æbler i naboernes haver og har nu pakket æblepresseren væk for i år.
Min ven Martin og mig påtænker at bygge en model i metal til næste år, og så selvfølgelig en ordentlig æblemoster.
Tak for din kommentar.
Venlig hilsen
Lars Hansen
Jeg har lige købt en mostpresser men ovevejer om jeg skal lave en magen til din model, inden næste år.
Hvis du går ind på youtube og søger på “apple scratter” finder du nok inspitation til at lave en knuser. Jeg brugte en brosten og en spand og fik en masse go most ud af det men det var hårdt for håndledet og skulderen. Kan du lave en æblekværn og lægge tegningen ud her ville det være cool.
Ellers en virkelig inspirerende side du har bygget her.
Anders
Hej Anders, tak for de fine ord.
Jeg skal have fundet en løsning på en mostfræser inden næste sommer, så hjernen er lagt i blød.
Jeg har en gammel motor liggende som nok bliver hoveddelen til næste mostfræser.
jeg har søgt nettet igennem og fundet forskellige løsninger, så der kommer helt sikkert mere om den sag 😉
Ellers er der masser af gode eksempelk på æblefræsere med det nye søgeord du lige kom med der, tak.
/Lars
Tusind tak for de gode tegninger, jeg går selv i gang med at bygge en i morgen.
🙂
Velbekommen og rigtig god arbejdslyst.
Er der spørgsmål undervejs skal du være velkommen til at skrive
Vh. Lars Hansen
Imponerende, jeg læste med stor fornøjelse de grundige beskrivelser og tegninger, især bradepanden og blenderen XL er nye værktøjer/ting for mig. Jeg har set presseren fra Familien Dich
Skovgårdsvej 13
DK-9240 Støvring
Tlf: +45 98666616
http://www.dich.dk
men din virker som om den er til lidt større produktion.
venligst Kristian
Hej Kristian
Tak for din kommentar, det er altid sjov når der er en smule respons fra dem der besøger min hjemmeside 🙂
Vi har efterhånden presset 30 Liter saft, og har æbler til en små 10 Liter igen i morgen, så ja, den er til lidt større mængder saft end familien Dich’s presser.
Vi eksperimenterer lidt med en motoriseret blender/æblehakker, når den er på plads, så skal der for alvor laves saft – tror jeg nok!
Hilsen Lars