Sidste sommer støbte jeg en vandkumme i haven, og jeg troede egentlig at den var kommet på siden, men det var den så ikke !
Så her kommer en kort beskrivelse over hvad og hvordan kummen kan laves, jeg kommer ikke med nogen færdig løsning, men blot en stribe billeder som kan inspirere dig til at bygge en vandkomme selv.
Sådan en vil jeg også have….
Efter en ferie på Kreta, så jeg en vandkumme som ungerne straks skulle ‘efterse’, vand og børn. Og med ungernes glæde ved sådan en kumme, så tænkte jeg, at sådan en måtte vi også have.
Og som sagt, så gjort, og vi har nu en vandkumme i haven, så siden af trappen op til huset.
Hele molevitten er bygget i beton, i en stærk blanding som er beregnet til bassiner, jvf. Portland – se her
Jeg har brugt den del der refererer til Vægge og gulve udsat f. vandtryk
Bunden skal altid være i orden
Jeg startede med at grave lidt ud i bunden af vores kommende vandkumme, bunden er ca. 10 cm. bredere, end den færdige vandkumme, så er der sikkerhed for, at bunden ikke bliver utæt i overgangen mellem sider og bund. Hullet fyldes med grus, før der støbes op.
Husk at lægge noget afløb i bunden
Afløbet er almindeligt afløbsrør i grå plast, i vinkelen har jeg sat en afløbsprop i, med en bolt skruet i toppen, så kan jeg bedre lirke proppen op, når der skal tømmes vand af.
Vi tømmer vand af i kælderskakten, der igen har et afløb.
Når det er klaret, så laver jeg en støbeform til at støbe siderne, mine sider blev 40 cm. høj, og 8 cm. dybe.
Pladerne jeg har brugt, er lavet af støbekrydsfinér, som er smurt med madolie, så ‘brænder’ betonen ikke fast på træet under hærdningen.
I rummet mellem de to plader, der hvor siderne støbes i, hælder du skiftevis beton og støbejern (tenderstål) i, indtil du er i top, bank forsigtigt på siderne af pladen, så du får så meget luft som muligt ud af siderne, så er der mindre at reparere senere 🙂
Lad det hele stå og hærde i nogle dag. Dæk det hele ind under hærdningen, ellers hærder vandkummen for hurtigt, og siderne bliver skøre, hvis det hærder for hurtigt.
Jeg tog forskallingen af efter to dage, og kunne konstatere at der var en del lufthuller i, som ikke var særligt pæne. Så jeg lavede en lidt halv tynd blanding beton, og tyndpussede siderne op med det, så blev det hele fint at se på. Og tæt 🙂
Det hele blev pakket ind i gen, og stod et par dage mere.
Så skulle der støbes en flot topkant, som afslutning på kummen, her spændte jeg et bræt rundt på ydersiden, og indvendigt, træet blev sat 3 cm. længere op end toppen på det støbte kar, så kanten / toppen blev tre cm. tyk.
Når siderne og toppen er klaret, så fylder jeg op med vand, og tjekker, at det hele er tæt, jeg havde nogle små huller, luftbobler, så jeg skulle lige efterfylde med en tynd betonpasta, et par dage mere uden vand, så var det tæt igen 🙂
Til at afslutte det hele, lavede jeg en støbeform til væggen op af trappen, så det var pænt afsluttet.
Lav en form du syntes passer ind i din haven, igen havde jeg ladet min inspirere fra vores ferie på Kreta.
Til allersidst, pudser jeg lidt op her og der, så det hele ser fint ud, og så er der kun, at få vandet i kummen, lidt fisk og planter i, efter at have skiftet vandet nogle gange.
Vi endte også op med at købe en luftpumpe til fiskene, til 300,- , jeg syntes jeg kunne se fiskene smile til mig sidst på dagen 🙂
Godt fornøjelse med byggeriet