Nu har vi et stykke tid haft den store glæde at have Bornholm indhyllet i den smukkeste snedragt igen, denne gang dog kun i små 14 dages tid, en passende periode 🙂
Der er jo ikke den helt store glæde ved at stå ude i mit uopvarmede værksted og rode med projekter til Gør Det Godt hjemmesiden, så en tur på biblioteket efter en god bog gjorde udfaldet til mit forsøg ind i verden med hjemmelavet slik, eller måske snarere hjemmelavede karameller.
Før jeg fik prøvet opskrifterne fra bogen ‘Alle tiders slik / Lakrids & karameller’ fra forlaget Klematis havde jeg naturligvis fundet frem til nogle opskrifter på nettet, og for at sige det lige ud, så blev mine forsøg mere til kandisbolcher end karameller, så det var en blandet oplevelse der kom ud af dem, jeg jeg blev et par erfaringer rigere.
Nå, bogen ‘Alle tiders slik / Lakrids & karameller’ kom med nogle andre opskrifter end dem jeg allerede havde forsøgt mig med, her var der b.l.a. druesukker istedet for bare sukker osv., temperaturen gjorde også en stor forskel, 125 grader giver bløde karameller og 135 grader giver de hårde karameller.
Mine karameller er fremover færdige ved 130 grader, der har de lige den konsistens jeg kan lide.
OBS! – Jeg har ‘produktudviklet’ karamellerne, og kommet frem til en meget bedre udgave af grundopskriften, se en bedre grundopskrift på denne side
Billeder fra hele forløbet kan dog stadigvæk bruges på denne side 🙂
Se billeder fra hele forløbet i bunden af artiklen
Grundstenen, eller opskriften?
Som med alt hvad der har med mad og andet spiseligt at gøre, så er der oftest en grundopskrift som der kan bygges videre på, det samme er der i disse opskrifter jeg kommer med her.
Grundopskriften giver ca. 70 – 90 karameller.
Hjemmelavede flødekarameller – Grundopskrift
2,5 dl rørsukker
2,5 dl druesukker
2,5 dl piskefløde
1 tsk. salt
Værktøj til hjemmelavede karameller
Mellemstor rustfri gryde, ca. 3 L.
Sukker termometer der kan stå i gryden
Træske
Et fad eller en bradepande på ca. 20 * 25 cm.
Bagepapir til ovenstående fad, smurt ind i smør
Skarp kniv eller Pizzakniv
Skarp kraftig saks
Bagepensel og en kop rapsolie
Et glas med koldt vand
Tænd for varmen under gryden, og få det til at koge op, når der er store bobler i gryden sørger du for at røre godt rundt så indholdet ikke brænder på og skruer så ned til indholdet begynder at koge med små bobler.
Lad det så stå og koge på lavt blus i ca. en halv time, sørg for at røre rundt i indholdet en gang imellem så der ikke er noget der brænder på.
Jeg lader mit termometer stå i gryden under hele processen, og når det nærmer sig de 120 grader bliver jeg stående ved komfuret til indholdet er færdigt, 130 grader.
Når vi nærmer os den rigtige temperatur gør jeg fadet klar med bagepapir, klip et passende stykke bagepapir til og smør det med smør så den varme karamelmasse ikke hænger fast i bagepapiret når vi skal have det ud.
Test om karamelmassen er helt klar
Prøv at tage en ske ned i karamelmassen og dryp lidt af den ned i et glas vand, bliver karamellen til faste karamelstykker, så er den klar til brug
Når min karamelmasse er på 130 grader hælder jeg det ud i fadet/bagepapiret, herefter sætter jeg det i køleskabet i en halv times tid eller til massen er fingervarm, ca. 40 grader.
Når karamelmassen er 40 grader tager jeg bagepapiret med karamelmassen i, ud på bordet og finder min saks, kniv og et glas med smags neutral madolie frem.Smør kniven med olien og skær så nogle passende strimler ud med kniven, husk at smøre kniven tit med olien.
Når det hele er skåret ud i strimler, klipper jeg strimlerne over til mine rigtige karameller med en oliesmurt saks, og så er der klar til smagsprøvning.
no images were found
Lad karamellerne køle af og pak dem så ind i madpakkepapir eller karamelpapir, de holder sig ca. en måned hvis de bliver opbevaret koldt, vores holdt en uge, men det var af en helt anden årsag 😉Nu med smag
Når man først har smagt ‘almindelige’ karameller, får man lyst til at prøve nogle med smag i, og her er der næsten ikke grænser for hvad man kan tilsætte af smagsstoffer og farve.
Du kan købe en masse af slagsen med lige så mange E-numre som alfabetet, eller bare købe den ægte vare, jeg har forsøgt mig med nogle fra Bolsjehuset, Urtegården og andre fra ‘Det Søde Liv’ – www.bolsjehuset.dk – www.urtegaarden.dk og www.det-sode-liv.dk
Ønsker du karameller med smag, så har jeg bedst erfaring med at tilsætte smagen efter det hele er kogt sammen, tag gryden af når den har nået den temperatur du ønsker, lad temperaturen falde til ca. 100 grader og tilsæt så dine smagsstoffer til massen.
Kaffekarameller
Lav først grundmassen og lad den koge op, skru så ned så karamelmassen små koger / små bobler.
Tag en stor spiseske Nescafé og mas den til pulver i en Mórter og drys den så i karamelmassen
For at de skal have en kaffefarve har jeg tilsat brun farve til karamelmassen
Fortsæt med at gøre som grundopskriften længere oppe fortæller.
Da jeg bedst kan lide bløde karameller tager jeg gryden af ved de 130 grader, og får så de lækreste bløde Mokka karameller 🙂
Lakrids karameller
Lav først grundmassen og tilsæt så en knivspids sort farve og 2 spiseskeer lakridsekstrat før fløden kommer i gryden.
Mix det godt så lakridspulveret ikke samler sig i en klump.
Efter karamelmassen er kogt færdig lader jeg indholdet komme ned på de 100 grader, og så kommer jeg 1 ml. Anisolie i.
– Jeg bruger en lille injektionssprøjte fra apoteket til at suge Anisolien op fra flasken.
Fortsæt med at gøre som grundopskriften længere oppe fortæller.
Salmiak lakrids karameller
Lav først grundmassen og tilsæt så en knivspids sort farve og 2 spiseskeer lakridsekstrat samt 3 tsk. samliakpulver før fløden kommer i gryden.
Mix det godt så lakridspulveret ikke samler sig i en klump.
Efter karamelmassen er kogt færdig lader jeg indholdet komme ned på de 100 grader, og så kommer jeg 1 ml. Anisolie i.
– Jeg bruger en lille injektionssprøjte fra apoteket til at suge Anisolien op fra flasken.
Fortsæt med at gøre som grundopskriften længere oppe fortæller.
Andre smagsvarianter kan med held forsøges, fremgangsmåden og smags stofferne mængde svarer meget godt overens i alle opskrifter så det er bare i gang med at få lavet dine egne hjemmelavede karameller.
Hjemmelavede honningkarameller
Du kan også tilsætte honning istedet for sukker og druesukker
Her erstatter du sukker og druesukker med 400 gr honning.
God fornøjelse med dine egne hjemmelavede karameller, finder du nogle gode tips og tricks som du vil dele med os andre, så skriv en kommentar til denne artikel, tak.
Billeder fra processen med de hjemmelavede karameller
1000 tak for meget grundig anvisning. Jeg har ledt en del efter karamelopskrifter, og nu har jeg fundet dem. Glæder mig meget til at komme i gang.
Tak for de fine ord.
Vi lavede en ordentlig portion karameller i går aftes, og de smagte lige så godt som sidste gang 🙂
Vi forsøgte os med at lægge en choko-karamel mellem to lag lakridser, de var gode 😉