I forbindelse med at vores store datter skal konfirmeres, har vi bestemt at lave isen selv.
Vi har gennem den sidste måned lavet forskellige smags varianter af flødeis, Sorbet, Sherbet, Yoghurt og andre slags lækre is.
Vi har vel nok bestemt os for at det bliver flødeis, sherbet og sorbet varianterne vi holder os til, vi skal have omkring 30 – 35 liter i alt.
Prisen for lækre ‘gourmet is’ ligger mellem 40 – 50 kr. for ca. 900 gram, når isen er hjemmeproduceret, så vil den alt efter type cirka koste det halve for 1,5 liter af slagsen.
Det gode ved at lave is selv, er selvfølgelig at du ved hvad der er kommet i isen, og så at du også lige kan komme en gang ekstra kaffesmag i hvis det er det du er vild med, man behøver ikke nøjes med en standard smag på en is 🙂
I dag laver jeg 2 x 1,5 liter fløde kaffe is, og til hver portion skal vi bruge,
- 3 dl. fløde
- 4 dl. sødmælk
- 1.5 dl. sukker (Jeg har skåret sukkerindhold ned til et minimum, da vi ikke bryder os om vildt sødt is)
- 3 æggeblommer, pasteuriseret naturligvis
- en vaniliestang
- 1-2 hele skeer Instant kaffe pulver, opløst i en skefyld varm vand
Derudover skal vi selvfølgelig lave isen i noget, til det skal vi bruge,
- En gryde
- En måleske
- en køkkenvægt
- piskeris
- et decilitermål
- en skål
- Et stegetermometer
Jeg starter med at hælde fløden og mælken i en kasserolle, som jeg så varmer forsigtig op til kogepunktet, mens det varmer op deler jeg vaniljestangen og skraber indholdet ud, og ligger både indholdet af vaniliestangen og selve stangen i gryden.
Mens det står og varmer op, pisker jeg sukker og æg sammen til en gang lysegul luftig masse.
Jeg varmer lidt vand op og hælder det over mit instant kaffe pulver, når det har stået et kort øjeblik hælder jeg det over i æg og sukker blandingen.
Når vores mælkeblanding lige har ramt kogepunktet, kommer jeg det over i æg og sukker blandingen, i skålen.
Drej forsigtigt rundt i skålen og sørg for at det hele er mikset godt sammen.
Nu hælder jeg det hele i gryden igen, og varmer det op til 85 grader, eller til det bliver til en god cremet masse.
Så skal skålen i køleskabet, og her lader du den stå i 4 – 5 timer, eller til blandingen er helt kold.
Frem med is-maskinen
Vi har før lavet is i hånden uden en is-maskine, men det er bare for besværligt at rende frem og tilbage en gang i timen for at røre i is-massen, så den ikke krystalliserede.
Så da vi blev enige om at lave isen selv, til Karoline Matildes konfirmation, købte vi en is-maskine til menneske penge, samt et ekstra køleelement.
(Vi har siden købt en ismaskine med kompressor i, så vi stort set kan hælde den varme masse direkte i skålen, i ismaskinen)
Med to køleelementer kan vi lave ca. 3 liter is om dagen, og der er fint til os, hver portion tager ca. 45 minutter. Laver vi isen fra morgenstunden, så kan fryseelementerne godt nå at blive frosne en gang mere til en aften is :-), altså 6 liter is pr. dag.
Nu er det bare at hælde din isblanding i ismaskinen, og lade den stå og snurre i knap en times tid, den er klar når den ligner tyk softice, op med isen i nogle bokse, og en tur i fryseren, lækkert.
Vores is maskine hedder – Philips HR2304 ismaskine
Vi har købt et ekstra køle element, det hedder – Philips HR 2968, Fryseelement til HR2304
Begge dele er købt hos Wupti
Bøtterne til vores is er købt hos H.W. Larsen / http://www.hwl.dk
Bøtter – http://www.hwl.dk/products/boette-uden-laag-(22551).aspx
Låg – http://www.hwl.dk/products/laag-til-boette-hvid-plast-til-vare-nr-22549-22551-(22553).aspx
God fornøjelse med din isproduktion, vi hører gerne fra dig hvis du har nogle dejlige opskrifter, tak.
Arh, altså, du er også så krakilsk 😉
Men tror nu nok begge dele er godt, men nok ikke en hel kanelstang !
Tak for tippet, retter det med det samme
Ahhh Lars…. NU må du lige bestemme dig for om det er en KANEL stang eller en VANILIE stang du bruger her 🙂