Det er nu snart lige oppe over, at tiden til at plukke vores æbler ned fra træet og omdanne dem til saft er her.
Sidste år fik Martin og mig bakset en rigtig effektiv saftpresser sammen, og jeg må sige at den har bragt lykke derude i de små hjem, min lille gennemgang på Youtube er også vist mere end 1500 gange.
Arbejdstegningen til saftpresseren er hentet ned i flere tusinde PDF filer, dejligt at der er nogen der kan bruge mine små projekter 🙂
Lad det gå lidt tjept
Sidste år spurgte en af Gør Det Godt – Selv’s læsere om ikke jeg kunne lave en æblefræser, og det er så gjort nu.
Fordelen ved at bruge en æblefræser er, at saften beholder sin gyldne farve når saften trykkes ud af æblerne hurtigst muligt, men det kræver jo så også at æbler kan blive most så hurtigt som muligt, og det kan de med vores nye æblefræser.
Hvad koster det ?
Der er brugt støbekrydsfiner til det meste da det ikke giver smag og let kan rengøres efter brug.
Til valse er der brugt en stykke egetræ som er drejet ned til Ø10 cm., andet træ kan også bruges, men egetræ er et stærkt stykke træ som kan holde til mosten og samtidig ikke afgiver smag til saften.
I valsen er der skruet en stribe rustfrie skruer i, ca. 50 styks, almindeligt skruer kan ikke benyttes !
Valsen er udstyret med en aksel som i mit tilfælde er en 12 mm. gevindstang
Til at holde det hele sammen er der brugt ca. 2 meter 2 x 4 ” Reglar + skruer mm.
I alt vil jeg tro der er brugt for ca. 250,- kroner
Så går vi i gang
Mine billeder stemmer ikke helt overens med arbejdstegningen, da stumperne er lavet frit efter mine tanker og tilrettet efter behov. Men benyt tegningen, så er din arbejdstid skåret ned til det halve.
Valsen
Jeg har som beskrevet, valgt at bruge en stump egetræ til valsen. Stumpen var firkantet da jeg fik den, 125 x 125 mm., men er nu blevet drejet ned på min drejebænk i skuret, ikke nogen let opgave for en begynder som mig. Så kan du få en til at dreje en valse for dig i et eller andet stykke træ der kan bruges til madvarer, så lad dem klare opgaven for en flaske hjemmepresset saft !
Valsen som fræser
Valsen er efterfølgende blevet udstyret med en stribe rustfrie skruer. Jeg har forsøgt mig med 5 lige rækker skruer, forbandt skruening og til sidst et mønster som en pil, og det blev sidstnævnte der gik af med sejren.
Pilemønsteret trækker æblerne ned mod kanten og fræser dermed æblerne hurtigere.
Skruerne er sat skråt i, da jeg måske tror de så mere virker som en høvl på æblerne, uden at vide om der er hold i det.
Jeg har lavet en PDF fil der har det valgte skruemønster, udskriv og sæt det på din tromle / valse og forbor til alle dine skruer.
Som aksel på valsen har jeg brugt en stump gevindstang på 12 mm., hullet til akslen er kun 10 mm., det gør at akslen er fikseret i hullet efterfølgende. Når du banker din gevindstang gennem hullet, så sørg for at skrue to møtrikker på enden af gevindstangen, dem slår du nu på så gevindstangen ikke bliver helt ødelagt.
Stumperne til tragt og udkast
Alle stumper til de to ‘kasser’ er som ‘sædvanlig’ bygget og udskåret i støbekrydsfiner, 12 mm. da den koster knap 15 kr. mere pr. kvm end 9 mm. pladen, og så er den selvfølgelig også mere stabil.
Jeg har lavet en arbejdstegning med alle stumperne, men alle mål er naturligvis afhængig af målet på din valse.
Rammen
Til at samle siderne i tragten og udkastet har jeg brugt lidt restetræ fra skuret, jeg havde nogle stumper reglar liggende, og skillerumrumslægter på 45 x 45 mm, og det passede fint til vores saftfræser.
Skruen i orden
Alle skruer der er sat i saftfræseren er i rustfri udgave, de giver ingen smag til saften og kan vaskes med varmt vand uden at give farve mm.
Hent arbejdstegning til æblefræseren som PDF fil her
Billeder fra byggeprocessen
Hej
Kan du ikke lave en video af din kompostkværn, jeg har fuldt dit råd men kom til at købe en med valse. Det dur ikke, jeg går ud fra at din er med knive ?
Mvh
Jens
Hej Jens
Jeg har desværre ikke mulighed for at lave en video af kompostfræseren, men det er som du skriver, en med vinklede knive, men jeg har også prøve en med høvlejern på en planskive der kører rundt, den er også fint. Begge typer laver en fantastisk æblepulp, hvor juicen vælter ud af pulpen, før den ryger i pressen 🙂
Mener jeg gav 200,- for en brugt udgave, den blev vasket grundigt og skoldet efter alle kunstens regler, og efterfølgende smurt med madolie, så så efter en hærdning (lufttørring) fungerer som en gang lak.
Før æblefræseriet starter hvert år, smider vi en spand æbler gennem maskinen, som så smører det hele inde i tragten mm., med et godt lag æblesnask.
God fornøjelse – hilsen Lars
Har du et tip til, hvor man kan skaffe sådan en stump egetræ henne? og har du bare borret hullet til gevindstangen med et 10mm sneglebor?
Hej Sebastian
Den stump egetræ jeg har købt, er fra vores lokale savværk i Østerlars, du kan sikkert købe lignende træ i et rigtigt savværk nær dig.
Jeg gik dog hurtigt bort fra denne idé, da det tog for lang tid.
I dag benytter vi en gammel kompostkværn der er renset for rust og maling, derefter er den smurt ind i madolie, ikke Olivenolie, den giver en harsk smag på saften.
Olien ‘forstener’ og kommer til at fungere som lak.
Første gang man bruger den hælder jeg kogende vand gennem systemet, og ‘fræser’ en spand æbler, så er den klar til brug, og den giver nærmest flydende æblepulp 🙂
Er man ikke til gammelt jern, så kan man investere i en kompostkværn i plast 😉
jeg gav forresten 200,- for min brugte kværn
Hilsen Lars
Hvor god er denne fræser?
Du skriver selv, at I skrottede den – det virker da ellers til at den laver en god “grød”.
Vil i hvert fald i gang med at lave din presser.
Tak for inspiration!
Hej Daniel
Saftfræseren virkede som sådan fint nok, eneste men, er, at jo finere grød man laver, des mere saft kommer der på flaskerne.
Og ved at benytte en ombygget grenkvaser, så fik vi rigtig meget saft i flaskerne:-)
Hold nu op hvor jeg ønsker mig en æbleflæser.. Jeg har købt en billig presse og mangler nu flæseren..
Har desværre ikke mod på at lave den selv – har huset, haven æblerne, børnene flaskerne men ikke værkestedet og værktøjet til flæseren.. Øv Øv øv 🙂
Leder videre men håber den kommer i masse produktion 🙂
Hej Rikke, vi ‘skrottede’ vores hjemmebyggede æblefræser til fordel for en motoriseret kompostkværn.
Den kostede 300, brugt, den blev renset for maling og rust, og efterfølgende smurt ind i madolie, og nu har vi en langt mere effektiv æblekværn.
Første kørsel med maskinen får lige en spandfuld æbler, som smasker hele indmaden ind i en lind æblegrød, og sørger for dejlig æblegrød i spanden, det giver mest mulig saft.
Hej Erik, hullet i tromlen er boret en anelse mindre end gevindstangen, så er den tæsket igennem hulet med en hammer. Jeg har sat to møtrikker på gevindstangen som jeg slår på.
Gevindstangen er så sat ind i en boremaskines borepatron, som kan køre begge veje, så kan jeg selv bestemme om boremaskinen skal sidde i højre eller venstre side.
Jeg har dog avanceret lidt, og købt en gammel grenkvaser/kompostkværn på et par hundrede kroner, den er så renset for maling og rust med et bad i en hjemmegjort elektrolyse ( som en bruger på Gør Det Godt – selv, fortalte hvordan man gjorde).
Indmaden i kværnen er smurt ind i madolie, og det samme gøres efter brug.
Når man kvaser æblerne i sådan en fætter, så er der gevinst, tror måske æblerne giver et sted imellem 60 – 80 % tilbage i saft, i forhold til vægten af æblerne der smides i kværnen!
God fornøjelse
Det er en rigtig fin æbleknuser, jeg har også længe søgt nettet for at finde ud af hvordan jeg laver en god en.
Sidste år lavede jeg din blender, den virker ok, men den krævede lang tid, og rimelig meget arbejde. Så nu tror jeg tiden er kommet til at prøve denne her.
Jeg kan dog ikke helt af dine billeder og tegninger se hvordan gevindstangen er monteret i egeklodsen så den sidder fast, og hvordan den er monteret på en motor så den kører rundt, kan du evt. hjælpe mig med billeder eller tegninger, så ville det være super
Tak