Category Posts Navigation

Bødker og bødkerarbejde – Bygger en balje i Ask

Posted by Lars S. Hansen

Bødker og bødkerarbejde – Bygger en balje i Ask

Nye hobbyer betyder masser af nyt værktøj, men også ny sjov viden.
Og i forsommeren, var jeg, og en flok andre glade træmænd så heldige, at vi fik besøg af en Bødker fra Jylland, Kim.

Her fik vi en masse viden, og intro til hvordan vi kunne bygge en middelalderspand, helt i træ og med tyndebånd i Pilevidjer.
De fleste af os nåede at få spanden bygget, og fik snakket en masse med Bødkeren om andre bødkerarbejder.

Jeg kunne mærke, at jeg bestemt ikke var færdig med bødker hobbyen, og har efterfølgende støvsuget loppemarkeder mm, for båndknive, bugthøvle og andet godt værktøj. Træet, Ask, skaffer og skærer jeg selv på en savbane vi har stående.

Dette projekt er lidt et forsøg på en opvaskebalje i træ, og prototypen er mestendels skåret og bearbejdet på mine værkstedsmaskiner, så jeg kunne få fornemmelsen af model og størrelsesforholdet på baljen.

Noget af arbejdet, kunne dog ikke udføres med mine maskiner, og blev så udført på gammeldags bødkermanér, med håndværktøj 😉

I denne lille video, viser jeg hvordan man opmåler bødker baljens bund, med en stikpasser.

En rund ting er 360 grd., og seks omgange med stikpasseren i bundens notrille, giver præcis 360 grd., som så kan overføres til det træ der skal bruges som bund i bødker baljen.

Men se videoen, den fortæller det nok bedre 🙂

2 Comments

 • En middelalder span ser slet ikke som som den der er vist på fotoet.
  En middelalder spand er bredest for neden, det forhindre pilebånd i at falde af, men strammer når spanden tørrer ud.

  • Hej Torben, tak for input omkring spandens udseende i middelalderen.

   Jeg skal ikke kunne sige, om vi er blevet misinformeret af vores bødkerven Kim, men efter hans forklaring, så er vikingspande smalle for oven, og bredde i bunden, og senere ændrede de udseende, til omvendt format, Bred for oven og smal i bunden- som de spande vi bruger i dag.

   Men med de bøger jeg har liggende fra bl.a. Oseberg skibet, Haithabu, York mm, så er begge typer spande vist brugt i viking og middelalderen.

   Vi blev samtidig ‘belært’ om at båndende på spanden var pileved, hassel og granrødder, men igen kan jeg se i historiekse artikler og bøger, at man vist har brugt hvad man havde adgang til, ved, jernbånd, fladt eller firkantet og igen fra Oseberg, messingbånd.

   Forsat god aften 🙂
   Mvh Lars Hansen

Leave a Reply

Note: All fields are required to fill in!

DET MED SMÅT

Alle gør det selv guides og DIY's på hjemmesiden, er udarbejdet enten af mig selv, eller andre GDS folk. Der er lagt rigtig mange timer i at udarbejde arbejdstegninger, billeder og tekster,

Jeg håber derfor, at det respekteres, at indhold fra goerdetgodt.dk ikke må videresælges, ej heller bruges som som betalt undervisningsmiddel uden min skriftlige samtykke.

Indhold må frit kopieres til eget brug.
Er du usikker på hvad du må, så skriv til mig på post@goerdetgodt.dk

Hilsen Lars S. Hansen

Videre til værktøjslinje