Regnvandsopsamling i haven – og tørre fødder

Regnvandsopsamling i haven, faskine med sten i en træramme

I vores have vil jeg tro der er et fald på 1,5 meters penge, startende oppe fra huset af.

Det betyder at alt det vand vi en gang imellem får i overmængder gør vores have til en form for Roskilde Festival, Smatten !
Det gør ikke så meget at der er rigeligt vand de steder vi ikke færdes, men på stierne til baghaven og andre steder vil jeg gerne kunne gå uden fare for en glidetur i muderet.

Vi bygger den første stenkassette
Da vi startede med at bygge vores første stenkassette i haven var der ikke noget fancy udtryk for det vi havde lavet, i dag hedder det faskine, regnvandsopsamling og så videre.

Men facts er at det har virket, vandet er væk fra vores stier i haven og vi kan komme tørskoet ned i baghaven. 

Den sidste stenkassette jeg har lavet har jeg fotograferet under processen, og giver her billeder og idéer videre til dig og din have.

Koster ikke mange penge
Vi har bygget vores stenkassetter eller faskiner i noget 4 x 4 tømmer, du ved de store stolper i 95 x 95 mm., de koster vel 25 kr. meteren på trælasten,  har du mulighed for at  handle på et savværk, så gør det, der får du træ der ikke er behandlet med andet end moder natur syntes godt om, harpiks.

Grantræ er stort set selvimprænerende og behøver som sådan ikke at blive trykimprægneret, hvis det bliver behandlet ordentligt med luft omkring sig.

 Vi har beklædt vores regnvandsfaskiner med ukrudsdug indvendigt, dels ligger træet ikke og svømmer i vand og for det andet holder det ukrudtet på afstand, i en periode 🙂

Fremgangsmåden, frem med saven
Da mit tømmer er 4 * 4 fra trælasten, så er mine mål på tømmeret 100 * 100 mm., det gør så at mine mål på arbejdstegningen her er lidt anderledes end hvis du køber trykimprægneret træ, de er 95 * 95 mm.

Vi tager et mål på vores sted i haven der skal have en faskine, lad os bare sige at målene er omkring 100 * 150 cm., jeg ligger så 5 cm. til alle mål og saver så 2 stykker på 105 cm. og 2 stykker på 155 cm.

Vi ligger nu alle fire på på et plant sted, et bord eller ned på nogle fliser, læg de to lange stykker nederst og mål så op så du får to streger med 150 cm. mellem sig, læg din vinkel på og lav en streg.

De to næste stykker, de korte, dem ligger du nu op til stregen så de ligger på indersiden af dem, slå nu en streg (A) på indersiden af dine korte stykker træ så du ved hvor du skal save første snit.

Lav en vinkelstreg ned fra (A) på siden af tømmeret (B + C)

Halvvejs nede deler du denne streg i to og slår en streg ud mod endestykket af tømmeret (D), det er det øverste stykke du her skal save væk, på begge tømmerstykker !

Du gør det samme på de tømmerstykker der ligger øverst, bare med omvendt snit, her saven du det nederste stykke væk, så kan man samle vores ramme med fine bladsamlinger og samtidig gøre det hele stærkt og stabilt.

Se arbejdstegningen hvis du er i tvivl om måden jeg har gjort det på, A – B – C – D henviser til stregerne på billedet i billedeoversigten længere nede.

Hold vandet inde men ukrudtet ude
Når jeg har gravet ud til vores sidste regnvandfaskine lægger jeg trærammen ned i hullet og efterfylder jord ind under rammen så den ikke ligger og vipper.

Grav hullet så dybt du mener der er behov for, har du meget vand du skal af med, så skal hullet være dybt, vi har fire store stenfaskiner efter hinanden, så vores er kun 10 cm. dybe, og fyld med sten

Med rammen i hullet slutter jeg af med at beklæde den med ukrudtsdug, ud med ukrudtet og ind med vandet.

Så er det tid til at få købt, samlet eller flyttet sten til din nye regnvandfaskine, fyld rammerne med sten og lad nu din tagrende sende vandet ned i din nye regnvandfaskine.

Sten bliver jo også rigtig flotte når der kommer vand på dem, så det er en dobbelt win-win ting 🙂 

God fornøjelse.

Billeder fra processen,

 

Total
0
Shares
3 comments
  1. Flot, godt og solidt.

    Jeg selv er alt andet end handyman, så hav tålmodighed: Fjerner faskinerne overfladevand fra græs/stier og hvis ja hvordan
    Eller er det udelukkende til afledning af vand fra taget?

    1. Vi havde simpelthen en ‘flod’ oppe fra øverste del af haven, og ned til bunden af haven, i hele havens bredde. Så alt trafik i haven i disse perioder, ødelagde alt under skoene, og lavede en anselig mængde mudder hvert år.
      Derfor lavdede vi trinene med sten i, så vi kunne bevæge og oppe fra huset til ned bagerst i haven.

      Og som du har bemærket, så tager trinene også med tagvand, og længere nede står der en halv vintønde i eg, som fungerer som regntønde, og alt overløb forsvinder ned i en stenfaskine også.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Reparer dit gamle vindue, gør det selv guide til hvordan du klarer det selv

Reparation af dit gamle vindue

Next Article
Hjemmelavede ispinde af den friske frugt

Hjemmelavede ispinde

Related Posts