DIY Baseplade til overfræser
Step 1
Jeg har købt et dejligt stykke værktøj- Fru Hansen syntes det hedder legetøj, og efter udpakning og samling af værktøjet, så viser det sig til min store rædsel at overfræserens base ikke duer til kopiringen 🙁
Gode råd er dyre, det var værktøjet i hverttilfælde, så det skulle der findes en løsning på.
I min lokale trælast blev der bestilt et stykke 5mm. acryl hjem, basen på overfræseren blev afmonteret og base og acryl parret, streget op og acryl skåret groft til.
Efter at have skåret den grove udgave af basepladen ud sætter du et par striber dobbeltklæbende tape på basepladen og sætter den sammen med acrylbasepladen.
Så skal vi have sat et kantfræsejern i overfræseren, indstil dybden på kantfræsejernet så kuglelejet lige rammer vores orginale baseplade, og den skærende del rammer acrylbasen.
Billedehjælp – Step 1
Har du ikke en bordfræser, så kan du nemt lave en topplade med fire ben hvorpå du kan spænde overfræseren fast under, alternativt kan du købe et billigt fræsebord og en billig overfræser og så spænde den permanent fast på bordet. Det var den løsning jeg startede med, og det fungerede fint.
Step 2
Sæt fræseren på lav hastighed og begynd på at grovfræse rundt om basepladen, stille og roligt kommer vi helt ind til orginalbasen, og så er den der lige pludselig, en tro kopi af vores rigtige baseplade, nu bare i en gennemsigtig udgave, og klar til næste step.
Bordfræseren er ikke et specielt dyrt indkøb, jeg har købt en billig Woodstar BS50 på nettet, tror den kostede omkring 1200,-, den tager både 8 og 12 mm. fræsejern, hæve/sænke, variabel hastighed osv., skøn maskine der har mange meter paneler bag sig.
Den nye baseplade udstyrer jeg med skruehuller der passer til vores rigtige baseplade, jeg har underforsænket mine skruehuller så skruerne gik glat med den nye baseplades underside.
Så skruer jeg den på overfræseren, udstyrer overfræseren med et notfræsejern i samme diameter som hullet i min kopiring der skal monteres på den nye baseplade senere.
Så starter jeg overfræseren igen i lav hastighed og fræser mig gennem den ny baseplade.
Stille og rolig, ellers brænder fræsejernet sig bare igennem.
Billedehjælp – Step 2
Step 3
Den nye kopiring der fulgte med min sinkefræser er knap 2 mm. og den skal sænkes ned i pladen så den ikke støder ind i noget. Kopieringen er ca. 50mm. i diameter, men jeg havde kun en hulsav i 63mm., så det er hvad jeg brugte til at lave hul i en 12mm. plade.
Hullet skal bruges til at ligge lige midt over hullet jeg lige fik ‘boret’ i den nye baseplade.
Hullet er en fræseguide som vi kører rundt indeni, for at få fræset de 2mm. ned i akrylbasen.
Montér den orginale baseplade på din overfræser igen, sæt et notfræsejern i som kan komme gennem din kopiring. Indstil dybden på fræsejernet så den rammer acrylbasen og læg de 2mm. til i dybden.
Begynd nu at fræse rundt og rundt inde i fræseskabelonen til du har været alle steder i hullet.
Læg den nye kopiring i den fræsede fordybning, prik med en tusch hvor der skal bores huller til skruerne der holder kopiringen fast. Mine skruer var 4mm. store, så jeg borede et par huller der var 3mm. store og forsøgte mig med at skære gevind direkte i acrylen med maskinskruerne, det virkede ikke første gang, så fik de med 4mm. boret, og så var der nok hul og jeg kunne skære gevindet med maskinskruerne.
Havde jeg haft et gevindskærersæt så havde det været meget nemmere, men det var der ikke mulighed for, desværre.
Min nye baseplade er nu færdig til brug, og jeg kan komme igang med mine nye skuffer, kister, kasser og alt det andet jeg har i tankerne at skulle lave med min nye sinkefræser.
Basepladen kan sagtens have flere huller, så kan de forskellige kopiringe jeg får indkøbt sidde i samme baseplade.
Billedehjælp – Step 3
Tid: 3 timer
Sværhedsgrad: 4
Forbrug: 5mm. acrylplade, ca. 150,- for 50 x 50 cm.