Når man arbejder med værktøj der sviner mere end en dekupørsav, så skal man måske begynde at overveje at anskaffe sig en spånsuger, ved ‘småt støv’ kan man nøjes med en værkstedsstøvsuger som dem fra Nilfisk, de blå, og ved lidt større spåner, der skal man nok seriøst overveje at anskaffe sig en rigtig spånsuger Light.
På arbejdet skulle jeg lave et halv hundrede fastrammede vinduer, udført i U/S fyr, og der skulle høvles på alle fire sider, 60 længder af 250 cm., så her ville der helt sikkert blive brug for en spånsuger 🙂
Vi bruger dog ikke høvl og andet voldsomt værktøj til dagligt, er mest en tømrerbutik, med snedkeropgaver lejlighedsvis, så det skulle ikke være en stor dyr udgave, men en fin én der kunne suge spåner i plastsække, uden problemer.
Jeg handler ofte hos Dorch & Danola på Fyn, så et hurtigt tjek på deres hjemmeside, gav os få minutter senere lejlighed til at pelse firmakortet for 1200,-, inkl. moms !
Firmaet er nu ejer af en Woodstar spånsuger DC 12 🙂
Så var det at jeg tænkte, at jeg jo lige så godt kunne dele mine erfaringer med dig, fra udpakning til efter nogen dages brug, var spånsugeren pengene værd, eller var det bare et fejlkøb ?
Udpakning
Efter et par dage ankom spånsugeren til firmaet, en mellemstor papkasse, uden den store vægt hilste mig velkommen til værkstedet, og måtte straks pakkes ud, og testes.
Sådan en spånsuger består ikke af mange dele, det meste er monteret fra fabrikkens side, der skal sættes skruer i stativet, og monteres en stofpose, samt posen til spånerne.
Det ene hjul have mistet lysten til at sidde på stativet, og lå løst i kassen, her kommer første minus, en låsering var knækket, og hjulet kunne derfor ikke sidde fast, ikke noget større problem, men fjollet. Låsering blev fundet frem, og hjulet monteret igen.
Når det hele er sat sammen, skal slangen monteres, og her kan man nok lige så godt bestille tre meter god spånsuger slange med det samme, det er lang tid siden, at jeg har set så umedgørlig en slange, stiv, tung og ikke mindst, kort !
Fjollet disposition fra Woodstar.
Slangen blev skiftet med det samme, og de forskellige slange adapterer blev monteret, så jeg kunne gå fra Ø100 til Ø 75 så det passede med slange og udsugning fra høvlen.
Så skal der høvles og suges
Strøm til spånsugeren, og høvlen -i med en masse træ, og en klar plastsæk til spånerne.
Efter at have kæmpet med en lidt for billig løsning af et spændebånd, til at holde posen på plads, så gik det ellers over stok og sten, suge kunne den, indtil den ikke kunne mere !
Slangen blev fyldt op, og spånerne væltede ud af høvlen, så nu skulle der også fejes 🙁
Efter at have tømt slangen, kunne jeg se, at der var støbt et plastkryds i overgangsstykket, der hvor slange og motorhus mødes, det samme gjaldt lige under motorhuset, her var der nogle tremmer støbt i plasten, så frem med bajonetsaven, og ud med kryds og gitter, og så har den suget lige siden, ikke flere propper i slangen 🙂
Hvis man kun suger spåner, så kan jeg ikke se hvad funktion de to kryds/gitter ting havde ?
Spånsugeren har i de efterfølgende dage gjort det godt, og vil helt sikkert arbejde for mig masser af andre gange, så ud over forhindringerne i slangen, spændebåndet og den knækkede låsering ved udpakningen, så er jeg som sådan tilfreds med spånsugeren, den suger spåner i rigelige mængder, larmer ikke overdrevet meget og sørger for at der ikke vælter rundt med støv i værkstedet.
Så hvis man tager højde for prisen, så får man en god, lille og meget billig spånsuger til værkstedet.
[highlight_green]For[/highlight_green] Billig – 1200,- inkl. momsHurtig levering
Bruger almindelige skrældesække
Suger fint
Larmer ikke ualmindeligt meget
Masser af gode overgange til forskellige slangestørrelser [highlight_red]Imod[/highlight_red]
Kina kram, hjul faldt af ved levering
Dårlig spånslange
Underlig gitteranordning for modvirkning af store ting i spånsugeren, måtte fjernes
Tyndt spændebånd til at sætte spånsæk fast med
Konklusion
Skulle jeg arbejde med træbearbejdningsmaskiner et andet sted, og havde man ikke en spånsuger her, så kunne jeg sagtens leve med sådan en spånsuger igen, når prisen er taget i betragtning.
Hej…..nogen erfaring med om disse typer spånsuger kan fange de fine spåner og slibestøv ved trædrejebænken..?
Hej igen Michael
Min spånsuger, af same type fanger fint det meste, men posen skal udskiftes med et patronfilter, og evt. supplereres med et svævestøvsfilter i loftet.
en uanset hvad jeg har af udsugning mm., så har jeg altid en støvmaske på når jeg sliber!
Mvh Lars
Hej..hvis denne tråd er aktiv mere..du skriver at udsugningen er placeret udendørs i et rør…giver det nogen problemer, tænker i forhold til frost, kondens mm.
Hej Michael, prøv at kigge på denne side, det er vist den artikel jeg henviser til, en en anden bruger af siden kom med 🙂
http://goerdetgodt.dk/smaa_byggeprojekter/mindre-stoev-i-vaerkstedet-optimer-din-spaansuger
Med venlig hilsen Lars
Jeg har efterfølgende lavet en konstruktionsændring på spånsugeren, idet jeg har monteret et 400 mm Spirorør uden over stofposen og lavet et 125 mm Spirorør udgang på toppen og ledt udblæsningsluften gennem væggen og udenfor. Dermed kommer der ingen støv ud i lokalet fra sugeren.
Jeg ville gerne have sat et billede på, men det tror jeg ikke at jeg kan her.
Hej Gert, det var en smart, og simpel løsning på støvproblemet, tak for den 🙂 Du må gerne sende billedet, så lægger jeg det på din kommentar, på hjemmesiden
Jeg har en fuldstændig magen til, den hedder bare Scheppach. Har du observeret om fint støv trænger gennem posen og ud i lokalet? Hvis jeg slår på posen støver det fra den på ydersiden.
Mvh. Gert
Hej Gert
Posen på spånsugeren er kun en nødløsning, og burde nok stå uden for værkstedet i eget rum.
Du kan tilkøbe et rigtig filter, som kan holde støvet ‘inde’.
Det er dog nogen gange dyrere end selve spånsugeren.
Så på med en rigtig støvmaske, med fine HEPA filtre 😉
Hilsen Lars
God anmeldelse – kan være det bliver sådan en vi køber næste gang, da prisen er noget billigere end den vi har på værkstedet, Metabo-spansuger.
Tror det ville blive svært at undvære den, når man først har haft en 🙂