Fuglekuglehus Ver2 – den flotte

Fuglekuglefoderbræt Ver. 2 - Så er der serveret, fuglene spiser sundt på vores fuglefoderbræt

Så fik jeg endelig afsluttet min lille produktion af fuglekuglehuset, den flotte udgave.

De første fuglekuglehuse jeg lavede, i en rå udgave, fungerer på præcis samme måde som den nye udgave -den kan sørge for at vores fugle i haven får noget at spise og kommer og besøger os hele vinteren og længere endnu hvis de har tid og lyst til at komme her.

Så hvorfor dog bruge tid på endnu en udgave kunne man spørge sig selv, og tak for det, nu skal du høre … 😉

Jeg syntes bare at den første version var en smule rå i looket, og syntes at det måtte kunne laves pænere, så det gjorde jeg.

Jeg havde en del høvlet fyrtræ og Bornholms Douglas liggende i 18 mm tykkelse, så jeg bestemte at det var tykkelsen fuglekuglehuset skulle laves i, og helt ærligt, så var det præcis den tykkelse der skulle til.

Jeg startede med at skære alle stumperne ud, det store bræt til kuglen og de to stykker træ til taget på huset.

Hent arbejdstegning til fuglekuglehuset med mål på alle de stumper der skal skæres her
OBS! – graderne på tegningen er angivet til 15 grader, jeg valgte at bruge 22,5 grader til dem der er vist her i artiklen.

8/1 2011
Der er er lavet en lille ændring på foderkuglehusene, mine fugle der havde lyst til at spise hos os havde lidt problemer med at hænge i luften og spise, så husene er nu udstyret med en pind i det nederste stykke under selve hullet, så kan der sidde en på hver side og spise.

Jeg havde træ til 13 huse

Nu hvor stumperne er skåret skal der skæres et hul til foderkuglen, jeg kunne vælge at klare det med en stiksav men valgte den lidt mere sikre udgave, sikre på den måde at hullerne altid blev runde.

Jeg markerede lodret center, målte 30 mm. op fra bunden og 25 mm. ned fra toppen.
Herefter lavede jeg en markering 36 mm. op fra denne streg, og det samme ned fra toppens streg. Det er her hulborets centerbor på 72 mm. skal placeres ved boringen.

Start med at skære det ene hul halvt igennem, bor nu det andet hul helt igennem, og placer nu hulboret i borerillen fra det første hul igen og bor resten ud.
Det vil være en rigtig god idé at benytte en søjleboremaskine til disse huller, så bliver hullet rigitg flot. Jeg købte selv min søjleboremaskine af en gammel tømrermester for den ringe sum af 200,-

Så er der hul igennem
Efter at have fået boret hullerne, så skal vi lige have fjernet den lille stump der sidder tilbage i overlappet mellem hullerne, det fjerner vi med et stemmejern.
Hullerne og udstikningen med stemmejernet sliber jeg med min hjemmelavede sliberulle så de kan blive helt plane og flotte.

Så skal der laves finesser
I min lille hobbyfræser monterer jeg det mindste hulkelfræsejern jeg kan finde i kassen med fræsejernene, det skal jeg bruge til at fræse de runde hjørner på basen og taget.

Taget fræses på oversiden på de tre flader der skåret i 90 grader, ikke på fladen der er skåret i 22,5 grader.

På det bræt der bærer kuglen fræses der på begge sider af stykket, alle hjørner fræses undtagen toppen der er skåret af i 22,5 grader.

Hullet til foderkuglen skal da også se fin ud, så hullet fræses også på begge sider.

Fræsningen med hulkeljernet gør at træet ser endnu tyndere ud end de 18 mm., det giver et rigtig flot look.

Bor et hul her og der.
Jeg har til mine fuglekuglehuse sat en messingkrog indenfor i toppen i det store hul til at bære foderkuglen, til det skal der lige bores et hul, mine kroge var 5 mm. i gevindet så jeg borede et hul på 4 mm., bor oppe fra toppen og ned gennem træet til boret kommer til syne nede i det store hul.

Så er det på tide at få samlet huset, opmærk en centerlinie på tagets overside, smør fladen der er skåret i 22,5 grader på det store bræt ind i lim, de to tagflader der stødes mod hinanden skal også smøres ind i lim.

Tryk tingene sammen og stift ned gennem tagets centerlinie og ned i det store stykke træ under taget. Jeg valgte at benytte min lille kompressor og stiftpistol til at sætte det hele sammen, trykluft er hurtigere og nemmere at styre end hammer og søm!

Huller og sprækker skjules
De steder jeg har skudt stifter i og revnen mellem de to tagflader der er limet sammen bliver lige fyldt med lidt lim, tør overskydende lim vær og slip så henover huller og sprækker. Limen samler nu støvet sammen og fylder huller og sprækker ud med denne træpasta du sliber ned i hullerne, når limen er tør, så er det næsten ikke til at se at der har været et hul 🙂

Og så venter vi . . . .
Når limen er størknet et døgns tid, så kan du efterslibe og bore det sidste hul til krogen i toppen på taget, her har jeg igen brugt en øsken og et bor på 4 mm., så sprækker træet ikke.

Og fuglene flokkes
Så er fuglekuglehuset faktisk klar til at bruge, du kan vælge at behandle det før du hænger det ud, men du skal nok ikke bruge en olieholdig maling.

Først var der tretten, og så var der nul
Da alle husene var blevet færdige med snore og foderkuglen isat, så skulle de ud og hænge i vores træer i haven, men så langt nåede de ikke.
Mine mindste tøser, Karoline Matilde og Nikoline Katrine er de fødte købmand og så straks en forretning, ingen udgifter har de haft på husene, så dem kunne de jo nok tjene en skilling på ved det lokale julemarked i Nexø, så nu skal jeg hente noget nyt træ og få høvlet det ned til 18 mm. og og og ….

God fornøjelse med byggeriet, har du ris eller ros, egne billeder eller konstruktionsforbedringer, så skriv til mig enten på kommentarfeltet herunder, eller på vores Facebookside

På genhør
Hilsen Lars Hansen – Hygge Gør Det Selv’er

Billeder fra byggeriet – med ekstra forklaringer

Total
0
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
DIY lav selv de høje paneler eller køkkenlågerne

Nyt legetøj - Arh, dejligt

Next Article
Julegaveidé nr. 1 - DIY Nummerkassen

Julegaveidé nr. 1 - DIY Nummerkassen

Related Posts