Category Posts Navigation

Rullevogn til det tunge værktøj

Posted by Lars S. Hansen

Rullevogn til det tunge værktøj

Ikke bare hver gang men hver eneste gang jeg skulle have fat i min afretter / tykkelseshøvl bagerst i skuret, så skulle båndsaven bæres ud først, og var det ikke for de 30 – 40 kilo den vejer, så havde det nok været ok, men nu vejer den altså alle de kilo, så det er ikke ok med alt det slæben 😉

DIY Rullevogn til det tunge værktøj

DIY Rullevogn til det tunge værktøj

 

En god undervogn skal der til
Jeg tænkte at jeg måtte kunne lave en rullevogn til båndsaven for en lille sum penge, og et par hurtige mål, nogle streger på et stykke papir og lidt 18 mm krydsfiner fra bunken så var den hjemme, eller næsten, det tog lige et lille stykke tid med limning osv.

Mine streger på papiret lagde jeg ind i Google SketchUp, et gratis CAD tegneprogram der er til at forstå, og materialerne blev fundet frem i skuret.
jeg havde nogle stumper 18 mm krydsfiner liggende, så det blev tykkelsen på træet der skulle bruges.

jeg skulle også bruge fire hjul, to med lås og to uden, og efter en tur i det lokale byggemarked skyndte jeg mig hjem og fandt hjulene på en hjemmeside istedet for, møbelhjul i mit byggemarked var noget dyrere end jeg husker det.

Fire hjul i byggemarkedet koster det samme som en kasse med tolv i hos engrospriser.dk , så her blev de bestilt, de var hjemme hos mig 5 dage senere, så det er vel ok.

Krydsmål skal der til
jeg tager et krydsmål mellem benene på min båndsav, den siger ca. 85 cm., så jeg laver de to stykker krydsfiner på 85 cm., dine mål er sikkert anderledes, så nøjes med at læse min gennemgang af processen og byt alle mål ud med dine 🙂 

Jeg har afrundet alle kanter på krydsfineren med et hulkel fræsejern, splinter fra krydsfiner er noget grimt noget.

Med et længde x bredde på benene på saven, så er jeg klar.

jeg skærer mine to stykker plade på 85 x 10 cm., derefter laver jeg en prøve-opstilling ved at ligge begge stykker træ ind under benene på saven, når de er hvor de skal være slår jeg et par streger i samling, så er der klar til at lave en bladsamling.

Min kapsav har indbygget dydbestop, så den indstiller jeg på 9 mm., og vinklen viste sig at være på 30 grader, så det stiller jeg også lige saven ind på.
Så skal der bare skæres en masse gange i pladen så der kun er halv tykkelse tilbage i begge stykker træ, en bladsamling et lavet.

Bladsamlingen er ikke en samling der kan stilles noget på, den sørger bare for at krydset holdes sammen, det er kun hjulene som bærer noget, så ingen plade under saven ! 

Lim det hele sammen
Jeg smører begge flader i bladsamlingen med skumlim, en lim der expanderer så alle flader for lige meget lim på sig, og presser samlingen sammen med skruetvinge og skruer. Mine skruer var for lange så de blev efterfølgende kortet af med en vinkelsliber. 

Så skal det bare sidde et døgns tid.

Vente vente vente ……

Hjulene er kommet hjem og skal skrues på, jeg skruer dem fast med en bræddebolt, 4 x 30 mm.

Når hjulene er kommet på, så er det bare at få løftet båndsaven op på sit nye understel, og det blev vi begge glade for 🙂

Nu kører jeg bare saven frem og tilbage efter behov, jeg kan endda finde på at bare køre saven lidt rundt på værkstedet, bare for at hygge mig over mit nye byggeri!

Arbejdstegning til rullevogn / understel til din båndsav

Billeder fra processen:

 

Leave a Reply

Note: All fields are required to fill in!

DET MED SMÅT

Alle gør det selv guides og DIY's på hjemmesiden, er udarbejdet enten af mig selv, eller andre GDS folk. Der er lagt rigtig mange timer i at udarbejde arbejdstegninger, billeder og tekster,

Jeg håber derfor, at det respekteres, at indhold fra goerdetgodt.dk ikke må videresælges, ej heller bruges som som betalt undervisningsmiddel uden min skriftlige samtykke.

Indhold må frit kopieres til eget brug.
Er du usikker på hvad du må, så skriv til mig på post@goerdetgodt.dk

Hilsen Lars S. Hansen

Videre til værktøjslinje