Afkort den indkøbte udehusdør

Afkort den indkøbte udehusdør så den passer til dit skur

Min gode ven Jan havde indkøbt to nye havedøre / udhusdøre til sit skur, begge døre er dog for høje, og en dør i den rette højde koster væsentlig mere end prisen på en udhusdør fra swedoor til 1000,- stk.

Så opgaven denne gang er at få kortet dørene af i højden, og det samme med karmene.

Der skal tages 10 cm. af

For at dørene kan komme ind under taget på Jan’s skur, så skal der tages 10 cm. af i højden.
De 10 cm. skærer vi af med min Festool Dyksav, andet kan dog også bruges.

Jan har afleveret døre og karme til mig, og efter en gang udpakning af plastiken kommer den første dør under savens klinge.

Døren på bukkene, frem med saven, strømmen og en tommestok, så mærker jeg op, 10 cm. tager vi af.

Inde i hulrummet i døren er der fyldt op med flamingo, flamingoen er dørens isolering.
Så skærer vi de 10 cm. af, pas på stykket der er skåret af, det skal vi have fat i om lidt.

Bundstykket renses….

Bundstykket vi har fået skåret af, skal vi have renset for overskydende træ, alt vi skal have tilbage er den lille lægte der sad i bunden af døren, lægtestumpen renses for de to rammestykker der er i siderne, og så pladen på bag og forside.

Til det bruger jeg min kapsav og en bordsav. Gider du ikke bruge tid på at rense stumpen op, så kan du også bare lave en ny lægtestump der passer ind i hullet med flamingoen.

Jeg skærer de to sidestumper af, indstiller min bordsav til at skære for og bagside af så jeg til sidst kun har den rene bundlægte tilbage.

Når det er klar, så måler jeg højden på lægten der skal ind i hulrummet i døren, målet bestemmer hvor meget flamingo jeg skal have skrabet ud af hulrummet, når der er ‘rent’ inde i hulrummet, så skal vi have fundet nyt værktøj frem.

Skruetvinger, skumlim og to stykker træ

Ude i skuret finder jeg en stribe skruetvinger frem, to bræder og min skumlim, lægtestumpen smører jeg ind i lim på alle fire sider der går op til alle fire sider indvendigt af døren/hulrummet.

Skub forsigtigt lægtestumpen ind i hulrummet, den lim der bliver trykket ud til alle sider tørrer du af, så er der mindre at gøre rent bagefter.

Placer nu et brædt på over og underside af døren, de skal placeres så de ligger på lægten vi har skubbet ind i hulrummet, spænd nu brædderne godt sammen om døre med skruetvingerne, der skulle gerne komme lidt mere lim ud fra lægten igen, det tørrer du også af.

Nu skal du vente en dags tid med at lave mere på døren, men ventetiden bruger vi på at korte vores karmsider af i højden.

Du tog 10 cm. af døren, så det skal du også gøre med karmstykkerne.

Da vi tog de 10 cm. af dørens bund, så skal de også tages af karmens bund, kommer du til at tage dem fra toppen af, så passer hængslerne ikke så godt mere.

Efter at have skåret karmen til, så kan vi jo passende samle dem og gøre den klar til i morgen når døren også er klar til isætning.

Dag 2…

Der er nu gået en dags tid, og skumlimen der i går var flydende og slemt klistrene, er  i dag stenhård og en massiv masse, døren er nu hermetisk lukket for vand og fugt, og bundstykket vi limede i, falder ikke ud mere.

Der er nu lidt pudsearbejde tilbage før døren kan sættes i karmen, frem med dit elektriske pudsegrej, båndpudseren eller noget andet.

Slib alle ender og kanter på bunden af døren, og efter lidt tid, så kan du ikke se at døren afkortet af mere, den ligner døren du pakkede ud i går, bare 10 cm. kortere 🙂

God fornøjelse med arbejdet derhjemme.

Billeder fra hele processen 

Total
0
Shares
4 comments
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Fold et rensdyr - jylepynt i papir

I god tid til julehygge ;-)

Next Article

Optimer dit energiforbrug

Related Posts