Hjemmelavet havelåge – Part 1

Vores nye havelåge er bygget over flere omgange, den første var klar allerede sidste sommer 2012, men da jeg havde lavet den første låge ville jeg lige grave stolperne ned, og støbe dem fast så de var klar, når havelåge nummer to også var det, men til min store skræk opdagede jeg, at gadens el-forsyning til vores huse, var gravet ned hvor mine stolper skulle stå!

De gjorde desværre, at stolperne kun kunne komme ½ meter ned, så der måtte skrues et sindrigt system af brædder på den del af stolpen der var under jord, og en ordentlig gang cement i hullet til sidst, og nu står de der, men desværre måtte min tunge fine låge skrottes, og en lettere udgave produceres, det forsinkede havelågen 3/4 år, jeg maler lågen udenfor når vejret er til det, har ikke lige andre steder at stå  med 2,5 meter havelåge indenfor 🙂

Denne del af byggeriet omhandler den del hvor vi måler op, skærer lister og fræser spor til de vandrette lister der holder de lodrette lister i lågen.

Opmåling
Når der skal måles op til din havelåge, er der nogle ting vi skal have styr på først, bredde på hullet lågen sidder i, en eller to havelåger/led og højden på lågen

Hullet til vores havelåge mellem de nedgravede stolper er 284 cm.

Alle havelågens lister er 67 mm. x højde, de 67 mm. skyldes, at jeg har haft træ liggende i 150 mm. bredde, det kunne der skæres to stykker lister af.

Så der skal regnes lidt for at finde afstanden mellem listerne.
Mit hul til havelågen var jo 284 cm.

Der er lavet 2 cm. luft mellem låge og stolpe, og så 2 cm. mellem lågerne, det giver dette regnskab,

284 – 6 = 278 / 2 = 139 cm. pr. låge

Antal lister

Alle lister er 67 mm., så vi starter med at dele 139 / 67 = 20,75 stk.
Men da vi jo ikke kan sætte 20,75 lister op, så runder vi op til 21 stk. enhedlister a. 67 mm, hvilket igen 11 lister, og 10 mellemrum, der er altid en liste mere en mellemrum!

Listernes total bredde, hvis de lå ved siden af hinanden
67 * 11 = 737 mm., det giver så igen 1390 – 737 mm = 659 mm. til mellemrum, som så skal deles op i 10 enheder.

Det svarer til 659 / 10 = 66 mm. mellem listerne, så nu ved vi at vores lister er 67 mm., og mellemrummene er 66 mm.
Når du mærker op til listerne, så skal du opmærke alle mål på en gang, og ikke liste, mellemrum, liste og så videre.

Metode for præcis opmærkning af lodrette listernes placering på vandrette lister
Metode for præcis opmærkning af lodrette listernes placering på vandrette lister

Start sådan her!
Læg de to mål sammen du har på din havelåge, liste + mellemrum (67 + 66), vores låge giver så 133 mm fra listens forkant til listens forkant, sæt et kryds til højre for mærket, så ved du at det er her din liste skal placeres for stregen.

0 (første mærke og et kryds) – 133 (andet mærke og et kryds) – 266 (tredie mærke og et kryds) – 399 (fjerde mærke og et kryds) osv…..

Så skal der skæres, høvles og fræses, eller også skal der ikke….
Min havelåge er bygget i U/S finsk gran, det er træ der er meget finere end trykimprægneret gran, som vel egentlig altid er 2. sortering.
U/S står vist for udvalgt og sorteret træ, træ som ikke er fyldt med knaster og sprækker m.m.

U/S gran er ikke så fint som fyrretræ, men koster så også under halvdelen pr. meter træ, jeg har brugt knap 18 – 20 meter træ til vores havelåge a. 25,- meteren gange 2 (2 havelåger), fyr koster næsten det dobbelte.
Fordelen ved gran er også, at det stort set er selvimprægnerende, der er mere harpiks i træet osv., ulempen er, at hvis du ikke behandler træet med træbeskyttelse, så tørrer træet hurtigt ud, og tager derefter lettere mod vand, pga. af træet løsere fibre. Fyrretræ er et kompakt træ, med tætte fibre.

Nå, tilbage til virkeligheden, og ud med det kedelige stof..
Mine lister skulle skæres i 67 mm., det var kun fordi mit træ havde en bredde på 150 mm., så der kunne skæres to lister på bræt.

Før jeg skærer dem til lister, skærer jeg brædtet op i længder, 2 stk. a. 125 cm og 4 stk. a. 117 cm. og det er igen bestemt ud fra mine brædders længde, de er på 360 cm., så de skæres på 125 + 117 + 117 cm., så er der ikke så meget spild, og havelåge skal have en bue, så listerne ude i hængsles siden er længere.

Nu har brædderne en længde jeg syntes er overkommelig i høvlen, så alle mine bræder bliver høvlet ned til 26 mm. i tykkelsen, de var oprindelig 32 mm.

Nikoline hjælper til med at høvle brædder
Nikoline hjælper til med at høvle brædder

Har du ingen høvl, kan du tage ned til dit lokale tømrer / snedker firma og spørge om de kan hjælpe dig, alternativt kan du købe høvlet gran eller fyr i byggemarkedet, til en højere pris, det kan også være du bor i nærheden af et rigtigt savværk som mig, de kan hjælpe for en mer pris.

Nu skal alle brædder flækkes i to, og skæres til 67 mm. i bredden.

Jeg skærer og høvler altid et par ekstra lister, i tilfælde af skader og fejlsnit 🙂

Husk også de lange vandrette lister !

Alle lister er skåret og høvlet…
Nu har jeg alle mine lister skåret og høvlet, og er klar til næste step, at fræse en notrille i alle listerne, eller stavene om du vil 😉

I næste artikel skærer vi listerne til med et snit på 15 grader i bund, ligger dem i spænd og fræser notrille til den vandrette liste.

Hold øje med vores Facebook side, der  annoncerer jeg næste artikel i serien om den hjemmelavede havelåge

Arbejdstegning til havelågen, hent den her – Gratis arbejdstegning til havelågen – hent den her

Billeder fra hele forløbet, ikke kun fra dagens høvlen og skæren 

 

 

Total
5
Shares
2 comments
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Byg et afrikansk bistade / DIY

Byg et afrikansk bistade

Next Article
Byg et flot jordbær tårn i træ

Byg et Jordbærtårn

Related Posts