Category Posts Navigation

Bjælkekasser a la gammelt hus

Posted by Lars S. Hansen

Bjælkekasser a la gammelt hus

De fleste af os der bor eller har boet i et ældre hus med synlige bjælker under loftet, har vel alle stødt hovedet på sådan en fætter, eller næsten alle, for med mine 167 cm. går jeg som regel under alt der rager ned fra lofterne 🙂

Nå, det jeg ville prøve at fortælle er, at jeg selv har nogle synlige loftbjælker som nu er gået hen og blevet til hanebånd i vores soveværelse.
Vi har revet loftet ned og har nu udsyn til kip, dejligt med masser af luft i soveværelset, det giver lidt en hyggestemning som fra et sommerhus, lyst og højt til loftet med synlige bjælker.

Vores bjælker/hanebånd var udført i to stykker 2 x 4 tommer reglar med 5 cm. mellem hinanden, ikke videre kønt efter de blev synlige. 
Jeg fik hurtigt høvlet noget fyrretræ og bygget et par bjælkekasser til hanebåndende, og det pyntede.

Bjælkekasserne skal ligne noget der er gammelt, en gammel bjælke under loftet i det gamle bondehus eller sådan noget, og det ser faktisk også sådan ud, flot er det 🙂
Vores bjælkekasser er pt. i råt træ, men det er ikke en god idé, støvet binder sig fast til træet med det samme, så de skal ned og males hvide snarest.

Arbejdsgangen
Jeg fik som sagt indkøbt noget fyrretræ til bjælkekasserne, mine hanebånd var som nævnt lavet i 2 x 4 tomme reglar (45 x 95 mm), så siderne til bjælkekasserne kunne laves i et stykke træ på 100 x 25 mm., høvlet blev det en anelse tyndere.

Bunden på bjælkekassen blev skåret til i bredden så her er 5 mm. luft rundt langs siderne og bunden, så kan vi ligge et par klodser ind før vi skruer den fast til hanebåndene.
Med de 5 mm. har vi mulighed for at sætte bjælkekassen op selv om hanebåndene er lidt skæve. 

Frem med fræseren
Jeg har i bundstykket fræset en fin lille profil så det ser lidt gammeldags ud, jeg fandt et fræsejern med en lille almueprofil på, se billedet.

Mit fræsejern giver en lodret flade på 3 mm., så det rykker jeg også bundstykket ind fra siden så her også kommer en flade på 3 mm., så bliver det rigtig flot.

Jeg samle det hele med en gang lim på fladerne, og stifter det sammen med små dykkere (søm).
Når jeg sætter det op finder jeg vinklen med en vinkelmåler og skærer enderne til i længden, og det hele bliver sat op med et par lange skruer.

God fornøjelse med dine egne bjælkekasser.

Se billeder fra processen her:

 

Leave a Reply

Note: All fields are required to fill in!

DET MED SMÅT

Alle gør det selv guides og DIY's på hjemmesiden, er udarbejdet enten af mig selv, eller andre GDS folk. Der er lagt rigtig mange timer i at udarbejde arbejdstegninger, billeder og tekster,

Jeg håber derfor, at det respekteres, at indhold fra goerdetgodt.dk ikke må videresælges, ej heller bruges som som betalt undervisningsmiddel uden min skriftlige samtykke.

Indhold må frit kopieres til eget brug.
Er du usikker på hvad du må, så skriv til mig på post@goerdetgodt.dk

Hilsen Lars S. Hansen

Videre til værktøjslinje