Category Posts Navigation

Hjemmelavet plankebøf, og planker dertil

Posted by Lars S. Hansen

Hjemmelavet plankebøf, og planker dertil

Vores lille husalf, Nikoline, som elsker at lave alle former for hushjælp, sløjd, madlavning og kunsthåndværk, er kommet med et forslag til en madplan, naturligvis en der falder i hendes smag, og på den stod der et ønske om at få hakkeplankebøf -snarest!

Vi havde ingen planker til hakkebøfferne, men tilgengæld har vi 35 meter bornholmsk eg liggende til tørring i udestuen, til et kommende spisebord, og så var det jo bare at tage et stykke derfra. mente Nikoline.

Som sagt så gjort, vi fik fisket en pæn bid ud, fik høvlet den på alle leder og kanter, fik afrundet kanterne så man ikke skærer sig på de skarpe hjørner som egetræ har, og skåret dem op i stykker på ca. 20 x 20 cm.

Så var det værste overstået, egetræ støver enormt meget med meget fint støv.

Egeplanke vandbad
Før man smider de nye egeplanker i ovnen med mad på, så skal de lige vasket, skoldes og ligge i vandbad i minimum en time før de skal bruges, kommer de ikke i vandbad, så flækker plankerne efter første tur i ovnen.

Eneste ulempe med træ i vand, er at de jo flyder, så det er ikke nemt at få dem under vand, men Fru Hansen er heldigvis af en stor melkrukke med 5 kg. mel i, den kunne holde dem nede.

Vores planker lå i vand i fire timer i alt, jeg skiftede vandet tre gange, det blå helt blåt af al den garvesyre egetræet havde i sig, men det duftede dejligt i hele huset 🙂

Når de så skal bruges til retten, så får de en gang madolie på oversiden hvor bøffen skal ligge de næste 15 minutter i ovnen, så hænger kødet ikke fast i planken !

Maden var rigtig lækker, og Nikoline var tilfreds med sin madplan og retten hun fik lavet til storesøster Matilde og mor.

Opskrifter til planke hakkebøf

  • Form store hakkebøffer til egeplanken, vores var 250 gr. stykket
  • Steg dem 5 minutter på hver side, så de næsten er færdige, røde indeni
  • Grovhak løg til at give smag på hakkebøffen
  • Lav noget hakket champignon
  • Lav noget kryddersmør, eller hvidløgssmør

Placér hakkebøffen på den smurte egeplanke, læg en ring af de hakkede løg rundt om hakkebøffen

Kom din hjemmelavede kartoffelmos i en sprøjtepose, og lav en fin kartoffelmos ring hele vejen rundt om din hakkebøf og løggene

Pynt åbningen over hakkebøffen med champignonene og slut af med en gang kryddersmør på toppen

Så skal plankebøfferne i en forvarmet ovn, den skal stå på grill og plankebøfferne placeres midt i ovnen

Lad plankebøfferne stå til kartoffelmosen er gyldenbrun på overfladen, det er ca. 15 minutter i vores ovn

Når plankebøfferne er færdige, får de lige en klat kryddersmør igen på toppen, og er nu klar til servering

Velbekomme, og god fornøjelse med dine nye køkkenredskaber

Billeder fra fremstillingen af egeplankerne, og plankebøfferne 

 

3 Comments

  • Hvis du vil sikre dig i at træet ikke flækker skal de ligge i olie en hel nat. træet beholder sin garvesyre og de flækker ikke så let, rengøring med lunket vand uden sæbe, også stilles de til tørre til næste gang.

  • Ikke nogen god ide at putte plankerne i vand – du trækker jo alt garvesyren ud – og det er faktisk hele meningen med en plankbøf, at den skal afgive smag til bøffen – lige som rødvin som ligger på fad før de kommer på flasker. Du kan bestille planker her hos min far ***link fjernet***

    • Hej Brian, tak for dit råd. Mener dog at garvesyren er der længe, i træet, trods dyppen i vand før brug.
      Når jeg dypper det i vand nu, så er det for, at træet ikke flækker i ovnen eller på webberen.

      Men tak for dit råd

Leave a Reply

Note: All fields are required to fill in!

DET MED SMÅT

Alle gør det selv guides og DIY's på hjemmesiden, er udarbejdet enten af mig selv, eller andre GDS folk. Der er lagt rigtig mange timer i at udarbejde arbejdstegninger, billeder og tekster,

Jeg håber derfor, at det respekteres, at indhold fra goerdetgodt.dk ikke må videresælges, ej heller bruges som som betalt undervisningsmiddel uden min skriftlige samtykke.

Indhold må frit kopieres til eget brug.
Er du usikker på hvad du må, så skriv til mig på post@goerdetgodt.dk

Hilsen Lars S. Hansen

Videre til værktøjslinje