Så er det tid til at pelse hyldetræerne for deres dejlige dyblilla frugt, i hvertilfælde her på Bornholm 🙂
På Bornholm er vores vilde ‘National frugttræ’ vel nok kirsebær, men lige efter må det være det dejlige hyldetræ, de står næsten alle steder, og gror vildt hvilket betyder til fri afbenyttelse!
Man bør dog nok holde sig væk fra de træer der står tæt ved trafikeret vej.
‘Vores’ træer, eller det er vel en busk, står rundt langs fodboldsbanerne på Nexø Boldklubs arealer, og skolen.
Her starter vi med at hente hyldeblomst til den dejlige hyldeblomstsaft vi har lavet masser af gange, men kun lige nok til, at der også kan hentes hyldebær til senere produktion af den lækre hyldesuppe 😉
Nå, men det hele er meget nemt, og tager ca. 1. time at lave efter hyldebærene er indsamlet.
Mig og Nikoline tog på hyldebær jagt, udstyret med poser, grensaks og højt humør.
Vi skulle bruge ca. 2 kg. hyldebær, i nettovægt, altså uden blade, grene, hyldekronen og andet som vejer, 2 kg. ren hyldebær.
Det er jo lidt svært at vide hvornår man har nok, men vi fylde to bareposer fra den lokale købmand, og det var lige nok.
Til hyldebærsuppen skal der bruge dette
- 2 kg. hyldebær, så modne som muligt
- 1½ liter vand
- 4 sure æbler, madæbler
- ca. 200 gram sukker, smag selv til, suppen kan godt blive for sød
- 1. tsk. vinsyre
Og til fremstillingen skal der bruges
- Stor gryde
- En gaffel til at ‘plukke’ bær af kronen
- Viskestykke eller frugtsi til at få saften fra frugtmassen
- en stor gryde/skål til at samle den færdige saft op i, den der sies fra frugtmassen
Start med at plukke bærene fra kronen, vi syntes det gik hurtigst med en gaffel
Det grønne, og umodne hyldebær, ville vi ikke have med i kogningen, og nogen gange er man bare heldig, alle de umodne bær flød til tops i vandet, og de modne bær, ja de sank til bunds 🙂
Så de kunne lige samles sammen med en lille The-si, og sendes til kompost.
Smid alle bærene i en suppegryde, og skræl æblerne, dem smider vi også i med det samme, husk at de skal være sure, så æblernes piktin giver suppen lidt fylde.
Lad det hele koge 20 – 30 minutter, eller til bærene er svulmet godt op
Når det så er klar, så skal du have det siet gennem et klæde, viskestykke, en stofble eller bare en saftsi, de dersens stativer med en stofpose, vi har også et par stykker, men de er pt. borte, tror Lånerne har været på spil igen i vores hus !
De farver imponerende godt, så husk at skulle klædet godt før du vasker det med andet i vaskemaskinen
Når hyldebærsuppen er siet færdig, så skal den tilbage i den nu rengjorte gryde, og så skal den koges op, og have tilsat sukkeret, start med at komme 100 gram i, samg til, og kom så mere og mere sukker i, til suppen rammen den rigtige smag, suppen kan godt smage lækker med alle 200 gram sukker, men det er kedeligt ikke at kunne spise en skål suppe, fordi der er for meget sukker i.
Slut af med vinsyren.
Nogle ønsker æblebåde i suppen, andre Creme Fraise, nogle jævner suppen med lidt Maizena osv., vi spise vores suppe som den var, den kunne godt have fået lidt jævning, men der blev spist op.
Får i ikke spist det hele, så hæld det i en bøtte, og smid det i fryseren, det smager ekstra godt til vinter 😉
Nikoline har spurt til, og ikke vi skal plukke flere hyldebær til suppe, og det skal vi naturligvis, så længe der er hyldebær, er Lars og Nikoline på hyldebærrov 🙂
OBS ! – alle dele på en hyldebær er svagt giftige, indeholder blåsyre- Læs mere her – Vær opmærksom på, at hyldebær kan være giftige