Patinering af træ – på den hurtige måde

Patinering af det nye træ - fra nyt til gammelt på 2 dage

Når jeg går og bygger ude i skuret er det ofte med et ønske om, at det jeg har lavet, skal se gammelt ud med det samme. Det er ikke helt nemt når det jeg bygger i er nyt træ.

Se her hvordan du kan ælde egetræ henover en nat eller to

Man kan så vælge at lade sit træ ligge i haven et stykke tid i regn og slud, lade det tørre i solen et halvt år senere osv., men det tager bare lidt for langt tid, så jeg har været på jagt efter en hurtig løsning et stykke tid.
Den er så kommet nu efter lidt søgen på internet.

Hvad er så løsningen ?
Det er sådan lidt Olsenbande-agtig, man tager  følgende,

En pakke gammeldags rulle ståluld
En flaske Vineddike
2 breve sort The
2 syltetøjsglas
1 pensel
Og så en hund til at holde træet mens det tørrer 😉

Gør så …

 1. Du hælder vand i det ene glas og lader The´en  trække til den er dejlig mørk
 2. Hæld Vineddiken i det andet glas og fyld det op med et stykke ståluld, syren og stålulden laver en ‘kemisk’ ting der går træet mørkt, lad det trække natten over
 3. Start med at smøre træet ind i din The, og lad det tørre natten over, det syner ikke at meget mens træet er vådt, men det ændrer sig
 4. Dagen efter smører du træet over din Vinedikke/stålulds blanding og lader det nu tørre en dag mere
 5. Når træet er tørt, så skal du slibe det over med sandpapir, ikke for groft -men bare det fine af slagsen

Nu skulle dit træ så gerne være rigtig fint patineret med en fin grå ældet farve.

Jamen det lugter jo
Ja, det er jo Vineddeke vi har smurt træet ind i, så det er bedst til udendørs projekter hvor det kan dunse af med eddikelugten, udendørs kan det også blive skyllet igennem med vand fra oven.

Vælger du at bruge det indendørs, i en havestue eller ligende, så skal træet skylles godt med masser af vand så edikkelugten ikke er der mere, og ‘afsyringen’ stopper.

Tilbage er der blot at ønske dig god arbejdslyst med patineringen af dit nye træ.

 

Billeder fra processen

Total
2
Shares
23 comments
 1. Jeg har prøvet med alm. lager eddike uden den store virkning, men hvilken slags vineddike bruger du ? Te før min eddike blanding gør træet meget mørkt og ikke gråt.
  Jeg har set flere videoer hvor det virker fint med kun eddike blandingen i denne video: https://www.youtube.com/watch?v=V39EWs2aPrM som han siger er det kun vineddike og ståluld, ingen te.
  Der er noget med syreindholdet i de forskellige vineddiker eller teknisk fremstillet eddiker.

  1. Hej Egon
   Jeg benytter alm. lager eddike, tilsat ståluld. Og nogen gange mørkt the, men ikke altid.
   Jeg har også testet med eddike på friskt høvlet Douglas, det virker også fint.

   Jeg har også fået en besked fra en om, at hans brugte kold kaffe, men under alle omstændigheder, skal det hele afsluttes med en gang olie på overfladen, som tørres af efter 20 min.

   Med venlig hilsen Lars

 2. Hej Leif
  Har lavet test hvor den har fået to omgange med edikke, og som finish en omgang med køkkenolie natur. Jeg synes at den får en annelse mørk brun farve. Hvad er din erfaring?

 3. Hej Lars
  Hvad for eddike brugte du til din blandning?
  Har haft ståluld ned i lager eddike nu i næsten 2 døgn, men kan ikke se noget bundfald eller rustfarve i væsken.

  1. Hej Sigfús
   Jeg har prøvet både alm. hvid eddike, og den lysebrune udgave.
   Prøv at smøre blandingen på det træ du vil mørkne, og se om ikke der sker noget 🙂

   Hilsen Lars

 4. Tak for svar… jeg er igang med at afprøve hvad der virker bedst (prøvede med earl grey the, men der sker ikke det store, så det bliver sort the). Har lige set en youtube video hvor han påfører væsken med stål og eddike, men uden først at have givet sort the… der skete ikke en fis :).
  Desuden har jeg forsøgt med almindelig eddike, og ved ikke helt om det er et hit… Men den har kun trukket i 3 timer, så mon ikke det ser anderledes ud imorgen. Tænkte bare at det var meget billigere, men kan heldigvis købe hvidvinseddike i 5 liters dunke :).
  Nu afprøver jeg nogle stykker træ, indtil jeg finder en nuance der passer til gulvet (det må ikke blive for mørkt). Og når den er fundet, så laver jeg en alderhelvedes stor portion, så jeg er sikker på at HELE gulvet kan behandles på én gang :). Nu er det vist også blevet til, at de friliggende bjælker også skal have samme behandling 🙂

 5. Har lavet det fedeste tv-bord på denne måde og nu overvejer jeg at give hele vores plankegulv på 1.salen en tur… har lige nogle spørgsmål… når man tager den sorte te på af vandet fortsætter den så med at trække og blive mørkere eller stopper processen idet man tager brevene op?? Og ligeledes med stålulden, fortsætter processen eller stopper den idet man tager stålulden op af eddiken??? Vi har ca.80 m2 gulv som jo helst skulle have samme nuance hele vejen igennem… og findes der mon en te der kan gøre det mere lysegråt end mørkegrå??? Det tv-møbel jeg lavede blev nemlig relativt mørkt…

  1. Hej Katja, det kalder jeg gå-på-mod 🙂

   Prøv med et stykke træ, bare med eddike – uden andet, og se om ikke det bliver gråt efter en dag.
   Hvis du lader teen blive i, og det samme med stålulden, og efterfylder med eddike, så kan du ramme samme nuance igen, måske!
   Lader du stålulden blive i, så kommer der lidt stålfnuller/rust i eddiken, så så skal støvsuges før påføring af olien.

   Jeg ville lave en målfast blanding, f.eks. 1 liter eddike + 3 dutter ståluld og et brev the (kan undlades), og så lade det stå i et døgn, og så holde den fremgangsmåde hver gang.

   Pøj pøj med ‘maleriet’

   Hilsen Lars

 6. Hej igen 🙂 tak for svar Lars

  Har billeder, kan bare ikke poste her 🙂
  Eftertørres? Som i det tager lang tid at tørre?

  1. Eftertørres med en klud, så træet ikke bliver totalt fedtet.

   Når man olierer en bordplade plejer jeg at lade olien sidde til der er tørre pletter, omkring 20 minutter, og så tørrer man overskydende olie væk, og olier igen osv….

   Så eftertørres er bare at få overskydene olie tørret væk 🙂

 7. Hej 🙂
  Jeg har givet nogle fyrtræs planker denne behandling. Planen er de skal bruges til et spisebord. Har du nogle gode tips til behandling, så man ikke kan se vandskjolder, kaffepletter osv. Jeg vil gerne bevare udtrykket og er i tvivl om det skal have bordplade olie, og hvilken slags. På forhånd tak.

 8. Skal det være det der stål uld du bruger eller kan man godt bruge de der man også bruger til at vaske ovn fade og gryder op med ? Mvh Michala

 9. Tak for info 🙂 der vil jeg prøve på et havebord. Det er lakeret først og forsøgt malet Hvidt nogle steder. Kan jeg mon patinere træet direkte – tror du? Eller det skal muligvis pudses ned først …? På forhånd tak for svar

  1. Hej Connie, hvis træet er lakeret, så vil jeg ikke tro at du kan patinere træet, uden først at slibe det helt i bund, der hvor der er lakrester, vil der ikke kunne trænge nu vædske ned

   Hilsen Lars

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Om Gør Det Godt - Selv

Next Article
Pebermyntepastiller By Nikoline & Camille - lav selv jule slik

Pebermynte pastiller

Related Posts