Hjemmelavet havelåge færdig – Part 3

Vi bygger en flot dobbelt havelåge i træ

Så er det nu, nu vi afslutter den lille artikelserie om det, at lave sin egen luksus havelåge 🙂

I artikel # 1 målte vi op til lågen, lærte lidt tricks om det med opmåling, samt skære og høvle lister/stavene til havelågen

I artikel # 2 fræsede vi Notriller til de vandrette stave, stavene der holder det hele sammen, og som hængslerne bliver sat fast på

Og i denne 3 og sidste artikel om havelågen, der skruer vi det hele sammen, propper skruehuller så det ser fint ud, og monterer hængsler mm.

Alle skruehuller i havelågen proppes, det giver et flot finish
Alle skruehuller i havelågen proppes, det giver et flot finish

Alle stavene til havelågen er grundet og malet et par gange, med mellemslibninger.

Nu skal vi igang med, at samle det hele, og i dag skal du have fat i følgende værktøj,

  • Forstnerboresæt / propbor, jeg bruger 10 mm. udgaven
  • Borestander, eller en sikker hånd med skruemaskinen
  • et 12 mm. bor til bræddeboltene / hængslerne
  • et sneglebor til at bore hængslerne gennem dine stolper som lågen skal hænge i
  • en vinkelsliber til at skære bræddebolte kortere med
  • En skruemaskine
  • En dyknagel
  • En stiksav til at skære buen

Du starter med at lægge dine vandrette stave op på et par bukke, det er stavene dine hængsler skal skrues fast i, og målet finder du ved at måle mellem dine stolper, og trække lidt fra i længden (se arbejdstegning), så er der lidt luft fra hængsel til stolpe.

Når der skal placeres havelåge-stave på de to vandrette stave, så skal det selvfølgelig passe med dine stave/bredde mål.
Mine stave kom til at sidde med 66 mm. afstand, og her er det ikke nok at mål stavens bredde ind, slå en streg, og mål 66 mm. ind, ny streg, nyt mål, streg og så videre.

Sidste sidste i min arbejdstegning viser hvordan du gør det korrekt, ellers vil du komme til at mangle et par cm. i den sidste ende, alle mål skal regnes ud og streges op på en gang.

Noget at hænge det hele op på
Mine havelåger er rimelig brede, der skal kunne åbnes op så traileren kan komme ind i indkørslen, og samtidig være mulighed for kun at åbne den ene del, når vi skal ind og ud af lågerne til daglig.

Hængsler til vores hjemmelavede havelåge
Hængsler til vores hjemmelavede havelåge

Det giver som skrevet nogle brede låger, så der skal nogle ordentlige hængsler på, jeg har valgt at bruge 4 nokhængsler i 60 cm. længde, og plads til en 19 mm. hængseltap, og til hængsler, er der brugt 4 skruestabel hængsler, også med 19 mm. hængselstap 🙂 – Det giver en holdbar løsning, er din låge mindre, så skal du nok vælge at gå lidt ned i dimension.

Jeg starter med, at vatte op mellem stolperne hvor havelågen skal sidde, skru så dine hængsler i stolperne, så afstanden passer med dine fræsede notriller, i stavene du lavede i sidste artikel, mener vi lavede 70 cm. fra midt/midt hængsel.

Skruestabel hængslerne skal jo hele vejen igennem stolpen, så start med at finde to sneglebor frem, et der svarer til gevindet i hængslet, og et sneglebor der er et par millimeter større, bor først med det lille bor, hele vejen igennem stolpen, bor nu med næste bor, så sidste del af hængslet kan komme ind i stolpen, stykket er firkantet, men ikke for stort et hul, så sejler hængslet rundt i hullet, taler af erfaring 🙁

Jeg gjorde så det, at jeg monterede hængslerne på stolperne, skruede hængslerne fast til den ene ende at de vandrette hængselstave, hang hængslerne på den anden stolpe, og monterede dem i den anden ende af hængsels stavene, på den måde er jeg 100% sikker på, at det hele passer, alternativt kan du justere hængslerne ind og ud i stolpen.

Marker top og bund stav, og tag dem så med ind på et par arbejdsbukke, nu skal vi have monteret hængslerne rigtigt.

Jeg valgte at have hængslerne på vores bagside af lågen, det giver så lidt udfordringer med hensyn til stavene på havelågen, men det syntes jeg er sliddet værd.

Skru nu nogle store bræddebolte på, der passer til hængslernes skruehuller, spænd dem hårdt og skær så det overskydende gevind af.
Giv møtrik et slag med en Dyknagel, eller et søm, lige mellem bolt og møtrik, det skulle få møtrikken til at blive hvor den er.

Monter bræddebolte, skær overskydende gevind af, og lås møtrikken
Monter bræddebolte, skær overskydende gevind af, og lås møtrikken

Alle stave ret!
Javel her tømrer, og så placerer vi alle stavene på de vandrette hængselsstave ved vores mål, der hvor staven møder en bræddebolt, borer vi et hul så der er plads til bolten.
Husk at lave nogle lidt længere stave til de yderste stave, og de midterste stave, se arbejdstegningen!

Alle stave skal selvfølgelig sidde i vinkel med den vandrette stav!

Alle stave kan forstærkes betragteligt, hvis du giver dem en klat vandfast trælim, jeg har ikke gjort det hos os, ud fra den betragtning, at det kan være der skal skiftes en stav i nu og næ, og limen besværliggør dette voldsomt.

Alle stave er skruet sammen, og proppet, propperne laver du med et forstnerboresæt
Alle stave er skruet sammen, og proppet, propperne laver du med et forstnerboresæt

Alle stave får 2 skruer, placeret diagonalt over den vandrette stav, skruerne er skruet ned i et forboret hul, der er boret med mit forstnerbor, på 8 – 10 mm., efterfølgende er hullerne fyldt med lim, og proppet med en prop der passer til det forborede hul.

Vi venter lidt….
Mens limen tørrer i proppernes huller, finder vi noget frem der kan frembringe en bue i den øverste del af lågen.

Jeg har en lang stål linial jeg bruger, mine yderste stave er 125 cm. høje, med en runding i toppen, og de midterste er skåret på 113 cm., også med en afrunding i toppen.

Radius svarer til en halv stavs bredde, og der hvor halvcirklen stopper, der starter min bue, og slutter i den anden ende.

Jeg har flere steder undervejs sat et mærke på stavene, så er jeg sikker på at den anden låge bliver magen til, hvis jeg overfører målene til den 🙂

Propperne stikkes af, skråbånd monteres og havelågen deles i to stykker
Propperne stikkes af, skråbånd monteres og havelågen deles i to stykker

Limen er vist tør nu…
Så nu stikker jeg propperne af med et stemmejern, eller med en sav eller lign., jeg bruger mig elektriske stemmejern, min Fine Cutter, og slutter det hele af med at pudse/slibe propperne af, så det flugter med stavene. Kom evt. en smule lim rundt langs proppen før du sliber, så vil eventuelle ujævnhedder blive fyldt med slibestøv og lim, når du finpudser/sliber.

Vend lågen om…
Det er altid rart at se sit arbejde fra alle vinkler, men denne gang er det fordi vi skal have skruet et skråbånd fra top til bund, startende med ude fra top/midt, og ned/hængselside, det gør at det nederste hængsel støtter hele havelågen, skråbåndet er et nummer tyndere end stavene på lågen, så derfor skal du have fat i sav, eller høvl igen. Tilvirk en liste med bredde som stavene, og tykkelse som svarer til det træ der er tilbage fra stav til overkant vandret hængselsstav, se evt. arbejdstegningen for at forstå mig. Jeg har også her lavet huller, sat skruerne i, og proppet dem igen, som stavene.

Først en lang, og så to korte…
Jeg kan nu dele min låge i to, skær der hvor den sidste stav mod midten er, og del puds kanten rund, det er stedet vi kommer til at passere hele tiden, når lågen kommer op at hænge.

Når lågen er færdig, testet på hængslerne, så skal den lige males nogle gange igen, især på alle de snit vi har lavet da vi skar havelågens runding for oven.
Alle bræddebolte skal også dækkes af maling, benytter du vandbaseret maling, så skal du nok lige give dem noget rustbeskyttende først.

Jeg tror det er det hele, skulle du have spørgsmål undervejs, så må du endelig skrive til mig, jeg svarer kommentarer under de respektive artikler efter bedste evne.

Jeg slutter af med billederne fra hele processen, og så lige arbejdstegningen igen.

Hent arbejdstegning her – Arbejdstegning til hjemmelavet havelåge

Billeder fra havelåge byggeriet 

 

Total
24
Shares
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Hjemmelavede mareng

Hjemmelavede marengs - lakrids

Next Article
Lad dig inspirere til næste haveprojekt med en nu havesti

Smukke havestier - inspirationstur

Related Posts